Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Η γενιά Z αξίζει την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη της στην Ευρώπη

neoi-genia-z-times 

Η γενιά Z αξίζει την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη της στην Ευρώπη

Έκθεση του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών

Πρόκειται για μια προβληματική ομάδα που φαίνεται να έχει βρει δύσκολη την εφηβεία, σηκώ

νοντας το βάρος των δεινών της κοινωνίας

Ανεβάζουμε ταχύτητα, η Γενιά Beta είναι εδώ. Μια νέα εποχή μωρών έχει φτάσει και η Γενιά Alpha πηγαίνει τώρα στο δημοτικό. Αλλά λυπηθείτε τους καημένους της Γενιάς Ζ. Γεννημένοι μεταξύ 1997 και 2012, ηλικίας 13 έως 28 ετών, αισθάνονται πλέον σαν ένα κενό στο τέλος του αλφαβήτου.

Πρόκειται για μια προβληματική ομάδα που φαίνεται να έχει βρει δύσκολη την εφηβεία, σηκώνοντας το βάρος των δεινών της κοινωνίας. Οι πρώτοι έφηβοι με iPhones, έχουν υψηλά επίπεδα προβλημάτων ψυχικής υγείας και παλεύουν με τη μοναξιά και το άγχος. Δεν είναι περίεργο που οι Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκουν παρηγοριά στην αγορά λούτρινων παιχνιδιών ως χαδιάρικους φίλους. Τα βίντεο του TikTok με τα λούτρινα αρκουδάκια τους έχουν προβληθεί οκτώ δισεκατομμύρια φορές.

Είναι τα ζόμπι, που δεν μπορούν να εξελιχθούν επαγγελματικά ή να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα αδέλφια τους, τους millennials, που τα κατάφεραν εγκαίρως. Οι νεότεροι της Γενιάς Alpha κάτω των 13 ετών αισθάνονται πιο καλά προσαρμοσμένοι στον 21ο αιώνα, αλλά οι έφηβοι και οι εικοσάρηδες φαίνονται μπερδεμένοι.

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών της περασμένης εβδομάδας, το ποσοστό των νέων ηλικίας 25 έως 29 ετών που ζουν στο σπίτι αυξήθηκε από το ένα πέμπτο στο ένα τέταρτο τα τελευταία οκτώ χρόνια και συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι πιο κοινωνικοί και σίγουροι για τον εαυτό τους, με ισχυρές οικογενειακές κοινωνικές ομάδες, σχολικούς και πανεπιστημιακούς φίλους, είναι μια χαρά, αλλά η πλειοψηφία βγαίνει όλο και λιγότερο καθώς τα νυχτερινά κέντρα και οι παμπ κλείνουν. Αποφεύγουν όλο και περισσότερο τις εφαρμογές γνωριμιών, είναι απίθανο να έχουν άδεια οδήγησης και είναι πιο πιθανό να είναι ελεύθεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, κάτι που έχει ονομαστεί «ύφεση των σχέσεων». Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια έκθεση από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπέδειξε ότι οι επιλογές του τρόπου ζωής τους - να μένουν στο σπίτι, να τρώνε τηγανητό κοτόπουλο και να καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο - θα τους θέσουν επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας στη μετέπειτα ζωή τους, παρόλο που πίνουν λιγότερο από τους μεγαλύτερους της ίδιας γενιάς.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι η εύρεση εργασίας. Σύμφωνα με το Institute of Student Employers, οι εργοδότες λαμβάνουν σήμερα κατά μέσο όρο 140 αιτήσεις για κάθε κενή θέση εργασίας για αρχάριους κατόχους πτυχίου, τον υψηλότερο αριθμό από τότε που άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 1999. Πέρυσι υποβλήθηκαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο αιτήσεις για 17.000 προγράμματα για πτυχιούχους. Ο αντίκτυπος του προϋπολογισμού σημαίνει ότι περικόπτονται ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους. Οι ευκαιρίες για τους πτυχιούχους στον ιστότοπο καριέρας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν μειωθεί κατακόρυφα από περισσότερες από 9.000 πέρυσι σε 6.000 φέτος.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων γίνεται κατά κύριο λόγο από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να είναι ψυχοφθόρα λόγω της τυχαιότητάς της. Οι πτυχιούχοι μπορούν να περάσουν από δεκάδες γύρους σε διάστημα αρκετών μηνών χωρίς συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο. «Πρέπει να προετοιμαστείς ψυχολογικά για να σε απορρίψουν 100 φορές», λέει ένας πολύ εύγλωττος απόφοιτος του Warwick με πρώτο πτυχίο στα οικονομικά. «Είναι χειρότερο από το online dating, το ghosting είναι τρελό. Έλαβα τρεις απαντήσεις μετά από 60 αιτήσεις στα οικονομικά και μία συνέντευξη». Ακόμα και ο πιο σίγουρος μπορεί να ζοριστεί.

Οι χαμηλότεροι μισθοί των πτυχιούχων είναι πλέον ίσοι με τον κατώτατο μισθό. «Για πολλές θέσεις εργασίας για αρχάριους στις θεωρητικές επιστήμες δεν υπάρχει εναλλακτική», λέει ένας φοιτητής ιστορίας. Άλλοι έχουν κολλήσει σε συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας και εργάζονται μέσω διαδικτύου από τα παιδικά τους δωμάτια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αυτό το πρόβλημα. Το 2022, οι Βρετανοί πτυχιούχοι έβγαζαν κατά μέσο όρο 27% λιγότερα από τους Αμερικανούς ομοτίμους τους. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στη χώρα αυτή απλώς δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ένα τρίτο των αποφοίτων εργάζεται σε θέσεις εργασίας που δεν απαιτούν πτυχίο.

Αφήστε τους να πάρουν θέσεις μαθητείας. Ή και όχι, γιατί αυτές είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρεθούν από τις θέσεις σε πανεπιστήμιο. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι παίρνουν τώρα μία στις έξι από όλες τις «θέσεις μαθητείας» για να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους σε μαθήματα ανώτερων στελεχών. Περισσότερα από 430 εκατομμύρια λίρες από τα 2,6 δισεκατομμύρια λίρες του υπουργείου Παιδείας για τη χρηματοδότηση της μαθητείας χρησιμοποιήθηκαν το 2023 από εργαζόμενους μεσαίας κλίμακας, σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των θέσεων μαθητείας για αρχάριους στα 18 έτη μειώθηκε από 260.000 το 2017 σε 70.840 πέρυσι.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο κάποιοι από τη Γενιά Z έχουν βγάλει πολλά χρήματα είναι μέσω παράλληλης δραστηριότητας, πουλώντας παλιά ρούχα στο eBay και το Vinted, αλλά από τον επόμενο μήνα θα πρέπει να λένε στην Εφορία (HMRC) πόσα κερδίζουν από την πώληση των γδαρμένων αθλητικών τους παπουτσιών και μπορεί να αναγκαστούν να πληρώσουν φόρους για επαναλαμβανόμενες συναλλαγές.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί πολλές νεότερες γυναίκες προσελκύονται από διαδικτυακούς ιστότοπους που προωθούν την επιστροφή στους παραδοσιακούς ρόλους: αν δεν μπορούν να βρουν δουλειά, μπορούν κάλλιστα να επιστρέψουν στην κουζίνα. Τα περισσότερα κορίτσια και γυναίκες της Γενιάς Z είναι πιο φιλελεύθερα και πιο μορφωμένα από τους άντρες συνομηλίκους τους, αλλά υπάρχει μια αναδυόμενη ομάδα με επικεφαλής την Μπρετ Κούπερ, η οποία, στα 23 της, έχει τέσσερα εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube και προωθεί έναν τρόπο ζωής που μένει στο σπίτι, αφήνοντας τον άντρα (αν μπορέσουν ποτέ να βρουν αυτόν τον οικονομικό «αδερφό») να παρέχει τα προς το ζην. Οι λογαριασμοί «Trad wife» στο Instagram και στο TikTok γνωρίζουν μεγάλη άνθηση, οι ποδιές εξαντλούνται. Σε πρόσφατη μελέτη του King's College του Λονδίνου, σχεδόν μία στις δέκα γυναίκες ηλικίας 16 έως 29 ετών συμφώνησε με τη δήλωση ότι «ο φεμινισμός έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό». Αλλά το να φαντασιώνεσαι την επιλογή αποχώρησης από τον χώρο εργασίας, δεν είναι ο δρόμος προς την ολοκλήρωση.

Μια ευκαιρία για να βοηθηθεί η Γενιά Z θα δοθεί σήμερα Τετάρτη, όταν η Βουλή των Κοινοτήτων συζητήσει το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων. Μετά το Brexit, όταν το πρόγραμμα Erasmus για τις ανταλλαγές φοιτητών πανεπιστημίου αντικαταστάθηκε από το πιο περιορισμένο και σύνθετο πρόγραμμα Turing, οι νέοι δυσκολεύονται περισσότερο να εργαστούν στην Ευρώπη. Οι αμοιβαίες θεωρήσεις κινητικότητας των νέων με την ΕΕ θα επιτρέπουν στους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών να βρίσκουν εργασία και να ταξιδεύουν στην ήπειρο, μαθαίνοντας νέες δεξιότητες και γλώσσες για έως και πέντε χρόνια.

Η εργασία στο εξωτερικό θα τους εμπνεύσει, θα αυξήσει τις γνώσεις τους και θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν εμπειρία, αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα μακριά από την πατρίδα τους σε θέσεις εργασίας στον τομέα της φιλοξενίας που εδώ φαίνονται αδιέξοδες. Εν τω μεταξύ, οι νέοι από την Ευρώπη θα μπορούσαν και πάλι να έρθουν να εργαστούν ως baristas και au pairs (εσωτερικοί βοηθοί) στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαθαίνοντας αγγλικά. Δημοσκόπηση για το Best for Britain πέρυσι έδειξε ότι το 59% των Βρετανών πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση μιας τέτοιας συμφωνίας, με μόνο το 15% να διαφωνεί. Θα ίσχυε μόνο για τη Γενιά Z, αλλά νομίζω ότι αυτή η γενιά αξίζει μια ευκαιρία.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.