Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Πενταμερής στη Γενεύη για το Κυπριακό

Κύπρος

Πνευματικά Δικαιώματα Petros Karadjias/Copyright 2025 The AP. All rights reserved
Από Foteini Doulgkeri
Δημοσιεύθηκε

Πενταμερής στη Γενεύη για το Κυπριακό εν μέσω παγκόσμιας γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Για τους υποστηρικτές της λύσης και μόνο η πραγματοποίηση της συνάντησης είναι σημαντική, ωστόσο οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Μετά την τελευταία πενταμέρη συνάντηση το 2021, ο γ.γ του ΟΗΕ Γκουτέρες είχε δηλώσει ότι «Το να τετραγωνίσεις τον κύκλο είναι αδύνατο στη γεωμετρία, αλλά κοινό στην πολιτική»

Καλά οχυρωμένες πίσω από τις κόκκινες γραμμές τους εν μέσω της παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας φαίνονται οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό λίγο πριν ξεκινήσει στη Γενεύη η διευρυμένη πενταμερής συνάντηση στην οποία θα εκπροσωπηθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έγινε γνωστό. Η Λευκωσία επιμένει στην αταλάντευτη θέση της για διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάζει ως μοναδική αποδεκτή λύση εκείνη των δύο κρατών.

«Αν βασιστούμε στις θέσεις των δύο πλευρών, δεν μπορούμε να αναμένουμε θετικό αποτέλεσμα, διότι κοινό έδαφος δεν υπάρχει. Αυτό είναι δεδομένο, αλλά επειδή έγινε μια προεργασία από τα Ηνωμένα Έθνη, θεωρώ ότι θα γίνει μια αρχή με σκοπό να υπάρξει συνέχεια. Όχι, επί της ουσίας δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια επί της ουσίας σε αυτή τη φάση. Πιθανότατα να προταθούν κάποια Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Για να υπάρξει, για να συνεχιστεί μια επαφή, μια κινητικότητα, όπως είναι ένα μέτρο που συζητείται ήδη το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης. Συμφωνούν και οι δύο πλευρές σε αυτό το άνοιγμα, δηλαδή νέων σημείων διέλευσης. Είναι στο μόνο το οποίο υπάρχει μια συναινετική προσέγγιση. Διαφωνούν στο ποια σημεία και πότε θα ανοίξουν. Σε αυτό μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα με μια παρέμβαση του Γενικού γραμματέα. Ίσως να έχει ήδη και τις κατάλληλες επαφές εκ των προτέρων για να υπάρξει μια συνέχεια», τονίζει στο euronews ο διευθυντής της εφημερίδας της Κύπρου, «Φιλελεύθερος», Αρίστος Μιχαηλίδης.

Ν. Χριστοδουλίδης, Ε. Τατάρ
Ν. Χριστοδουλίδης, Ε. ΤατάρPetros Karadjias/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει δηλώσει ότι η Λευκωσία προσέρχεται στη Γενεύη με συγκεκριμένο πλάνο και συγκεκριμένες προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι θα πάει στη συνάντηση για να εξηγήσει τα δικαιώματα και το δίκαιο του τουρκοκυπριακού «λαού», υπογραμμίζοντας τη σημασία των εγγυήσεων της Τουρκίας, ενώ υποστήριξε ότι το μεγάλο επίτευγμα των τελευταίων 4 ετών ήταν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέγραψε ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος.

«Δεν νομίζω να έχει προσδοκίες ο λαός από αυτή τη συνάντηση. Ακούει καθημερινά τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, ξέρει τις δηλώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και τις κόκκινες γραμμές που υπάρχουν και στις δύο πλευρές που δημιουργούν ένα περιβάλλον αρνητικό. Ωστόσο, ο λαός πάντα έχει την ελπίδα, μια έστω και αμυδρή ελπίδα ότι θα γίνει κάτι, ένα θαύμα για να σπάσει το αδιέξοδο αυτό», επισημαίνει ο Αρίστος Μιχαηλίδης.

Για τους υποστηρικτές της λύσης και μόνο η πραγματοποίηση της συνάντησης είναι σημαντική, ωστόσο οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Πάντως, μετά την τελευταία πενταμέρη συνάντηση επίσης στη Γενεύη το 2021, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει ότι «Το να τετραγωνίσεις τον κύκλο είναι αδύνατο στη γεωμετρία, αλλά είναι πολύ κοινό στην πολιτική».

Φωτογραφία αρχείου 24 Ιουλίου 1974, Τούρκοι στρατιώτες προελαύνουν κατά τη διάρκεια των μαχών που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974.
Φωτογραφία αρχείου 24 Ιουλίου 1974, Τούρκοι στρατιώτες προελαύνουν κατά τη διάρκεια των μαχών που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974. Anonymous/AP

Το νησί για το οποίο υπάρχει έντονο ενεργειακό ενδιαφέρον παραμένει διχοτομημένο από το 1974, όταν τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του νησιού. Λίγα χρόνια αργότερα και μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης, ανακηρύχθηκε η λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα εδάφη της ως κατεχόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου και τάσσεται υπέρ της ενοποίησης του νησιού.

 https://gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.