ΕΛΣΤΑΤ – Φτώχεια:
ΕΛΣΤΑΤ – Φτώχεια: Ποιες περιφέρειες κινδυνεύουν περισσότερο (γράφημα)
Στοιχεία για τον κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Τα στοιχεία για τον κίνδυνο φτώχειας, προκύπτουν από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC), έτους 2024.
Με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2024, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 26,9% του πληθυσμού της χώρας (2.740.051 άτομα), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε Αττική, Νησιά Αιγαίου και Κρήτη καταγράφονται ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού χαμηλότερα από αυτό του συνόλου της χώρας, ενώ σε Βόρεια Ελλάδα και Κεντρική Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι υψηλότερα, όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί:
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δεν ανακοινώθηκε ο κίνδυνος της φτώχειας ανά διοικητική Περιφέρεια και ότι το 2023 η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν «πρωταθλήτρια» καθώς το 35,7% του πληθυσμού της βρέθηκε αντιμέτωπο με τη φτώχεια.
Τα ποσοστά
Για το 2024 η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι αντιμέτωπο με τη φτώχεια βρίσκεται το 22,7% του πληθυσμού της Αττικής, το 22,9% του πληθυσμού της στατιστικής περιφέρειας Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, το 30,8% του πληθυσμού της στατιστικής περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας και το 30,8% του πληθυσμού της Βόρειας Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανελλήνιο ποσοστό 26,9% είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά της Βουλγαρίας (30,3% του πληθυσμού αντιμέτωπο με τη φτώχεια) για τις ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 6.510 ευρώ ετησίως για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 13.671 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών
Το 13,3 % των νοικοκυριών δήλωσε ότι το εισόδημά του αυξήθηκε κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, το 10,2% των νοικοκυριών δήλωσε ότι μειώθηκε και το 76,6% των νοικοκυριών ότι παρέμεινε το ίδιο. Το μέσο ισοδύναμο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα ανήλθε σε 12.391 ευρώ, αυξημένο κατά 7,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Για το 2024 η κύρια πηγή εισοδήματος των νοικοκυριών της Χώρας είναι το εισόδημα από εργασία (70,6%) και ακολουθεί το εισόδημα από συντάξεις (23,4%).
Post Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.