Χώρος παιδείας  και ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής εμπειρίας που συνδέει την επιστημονική γνώση με την καθημερινή πραγματικότητα των μαθητών, το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υποδέχτηκε γονείς, μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και ΣΤ’ Δημοτικού στο East Campus Σπάτα, στο πλαίσιο του Discover Pierce Day, την Κυριακή 30 Μαρτίου. Ήταν μια μέρα γιορτής για την ανάδειξη της καινοτόμου  ιστορικής παρουσίας και προσφοράς του πρότυπου αυτού εκπαιδευτικού οργανισμού, ο οποίος κλείνει φέτος 150 χρόνια από την ίδρυσή του και προχωράει στο μέλλον με την ολοκλήρωση της μετάβασης του Γυμνασίου στο East Campus, εκεί όπου όπου ήδη βρίσκονται το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ένας ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός. Αποτελείται από τρεις εκπαιδευτικές μονάδες: το Pierce, το Deree –που προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα– και το Alba Graduate Business School. Στο πλαίσιο της αποστολής του να παρέχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος προσφέρει ετησίως περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ σε υποτροφίες και προγράμματα οικονομικής στήριξης. Ειδικότερα το Pierce, που ξεκίνησε την εκπαιδευτική του πορεία το 1875 στη Σμύρνη ως σχολείο θηλέων, περιλαμβάνει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο-ΙΒ του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

«Ένας πολυχώρος μάθησης – Πιο πολλά από ένα σχολείο»

Η πρώτη μας επαφή με τον δυναμικό πολυχώρο του Pierce στα Σπάτα δεν ήταν μια τυπική εμπειρία γνωριμίας οικογενειών και εκπαιδευτικών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Αντίθετα, ήταν μία ουσιαστική διάδραση με τη φιλοσοφία της μαθησιακής λειτουργίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος εν όψει μάλιστα των εισαγωγικών εξετάσεων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του Pierce, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 4 Μαϊου για το σχολικό έτος 2025/26. Το ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί δεν ήταν άλλο από το «Γιατί το Pierce είναι πιο πολλά από ένα σχολείο;».

Κατά τη διάρκεια του Discover Pierce Day 2025, το ΒΗΜΑ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ. Ντέιβιντ Χόρνερ, ο οποίος στάθηκε στον πρωτοπόρο χαρακτήρα του οργανισμού καθώς και με τις κυρίες Ελένη Δήμου και Μαρία Κόρδα, υποδιευθύντριες στο Γυμνάσιο του Pierce.

Στον χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης Discover Pierce Day, ο Δρ. Ντέιβιντ Χόρνερ συνόψισε πλήρως την ανοδική, επιτυχημένη πορεία του Pierce κατά τη διάρκεια της 17ετούς θητείας του. Ο ίδιος περιέγραψε πώς το κολλέγιο αύξησε τους μαθητές του από 801 το 2008 σε σχεδόν 2500 σήμερα και κατέκτησε μια καθοριστική πρωτιά, όταν το 2022, έλαβε πιστοποίηση από τον οργανισμό MSA (Middle States Association) και έγινε έκτοτε το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που ακολουθεί εθνικό πρόγραμμα σπουδών και, παράλληλα, διαθέτει αμερικανική πιστοποίηση.

Ο Δρ. Χόρνερ μίλησε με ιδιαίτερη ικανοποίηση για τον κοινωνικό αντίκτυπο του σχολείου που έχει ανοίξει τις εγκαταστάσεις του σε μη προνομιούχα παιδιά μέσω των κοινωνικών συνεργειών και προγραμμάτων του. «Καθώς αναλογίζομαι την ιστορία 150 χρόνων του σχολείου, πιστεύω ότι η ανάπτυξη, η ποιοτική βελτίωση, ο κοινωνικός αντίκτυπος του δεν είναι επιτεύγματα που αφορούν μόνο τα 17 χρόνια μου στο σχολείο», σημείωσε ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος καθώς με τη συνταξιοδότησή του πρόκειται να δώσει τη σκυτάλη στον Edward C. Wingenbach, που αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου από το καλοκαίρι του 2025.

Στην ενημερωτική εκδήλωση του Pierce παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Ανώτερη Αντιπρόεδρος Διοίκησης και Pierce, κ. Ηλιάνα Λαζανά, ο Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος Διοίκησης του Pierce, κ. Μαξιμιλιανός Βασιλείου,  η Διευθύντρια του Γραφείου Εισαγωγής Μαθητών, κ. Χριστίνα Λάσκαρη, ο Διευθυντής του Γυμνασίου, κ. Ιωάννης Κλαδάς, ο Διευθυντής του Λυκείου, κ. Γεώργιος Βακερλής, ο Διευθυντής του IB Diploma Program, Δρ Εμμανουήλ Βροντάκης.