Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Οικονομικός Αρμαγεδδών… προ των πυλών

Οικονομικός Αρμαγεδδών… προ των πυλών - Το κραχ θα ξεκινήσει από την Ιαπωνία όπως η έκρηξη της «τεχνολογικής φούσκας»
Η εκτόξευση των αποδόσεων στα ιαπωνικά ομόλογα είναι καταστροφική για τις αμερικανικές μετοχές

Οικονομικός Αρμαγεδδών… προ των πυλών - Το κραχ θα ξεκινήσει από την Ιαπωνία όπως η έκρηξη της «τεχνολογικής φούσκας»

Τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενο παγκόσμιο οικονομικό Αρμαγεδδών, με το κραχ να ξεκινά από την Ιαπωνία, κρούει η Société Générale, στον απόηχο της εκτόξευσης των αποδόσεων στα ιαπωνικά ομόλογα.
Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ιαπωνικών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό, τις κρατικές δαπάνες και τις αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Αν το περίφημο «carry trade» –όπου επενδύονται δισεκατομμύρια παγκοσμίως μέσω φθηνού ιαπωνικού δανεισμού– καταρρεύσει, τότε οι επιπτώσεις θα «ακουστούν» από τη Wall Street μέχρι το δολάριο και τα διεθνή χαρτοφυλάκια. Ο Albert Edwards από τη Société Générale προειδοποιεί πως εάν οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και τα επαναπατρίσουν στην Ιαπωνία, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα σε αγορές όπως οι ΗΠΑ.

SG1.jpg

«Τόσο τα αμερικανικά ομόλογα όσο και οι αγορές μετοχών στις ΗΠΑ είναι ευάλωτες, αφού έχουν διογκωθεί από τις ιαπωνικές ροές κεφαλαίων (όπως και το δολάριο). Αν οι υψηλότερες αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων (JGB) δελεάσουν τους Ιάπωνες επενδυτές να επιστρέψουν στην εγχώρια αγορά, η αποσύνθεση του carry trade θα μπορούσε να προκαλέσει έναν εκκωφαντικό "ήχο ρούφηγματος" στις αμερικανικές χρηματοοικονομικές αγορές», έγραψε ο Edwards σε ενημερωτικό του σημείωμα προς τους πελάτες του. «Γι’ αυτόν τον λόγο, θα κατέτασσα την παρακολούθηση και κατανόηση της εκρηκτικής ανόδου στο μακροπρόθεσμο άκρο της αγοράς JGB ως το νούμερο 1 πιο σημαντικό πράγμα για τους επενδυτές αυτή τη στιγμή».
Ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από την άνοδο των αποδόσεων είναι ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποσύρει σταδιακά την υποστήριξή της στην αγορά ομολόγων και επιτρέπει τα ομόλογα που κατέχει να λήγουν χωρίς επαναγορά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και η κεντρική τράπεζα δεν θεωρεί πλέον αναγκαίο να τονώσει τη ζήτηση.

SG2.jpg

Με την Τράπεζα της Ιαπωνίας εκτός αγοράς και την πλειοψηφία των αγοραστών ιαπωνικών ομολόγων να είναι ξένοι επενδυτές, οι αποδόσεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με τον Edwards. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό για τις αμερικανικές μετοχές, όπως συνέβη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, όταν μια απρόσμενη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας προκάλεσε πτώση 6% στον S&P 500.
«Αν, όπως εμείς, πιστεύετε ότι η ποσοτική χαλάρωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ QE) υπήρξε κρίσιμη για τη "φούσκα" αποτιμήσεων στις αμερικανικές μετοχές, τότε η συνεχιζόμενη κατάρρευση των JGB αποτελεί σημείο καμπής», ανέφερε ο Edwards. «Πάντα προέτρεπα τους πελάτες μου να παρακολουθούν στενά την Ιαπωνία», έγραψε. «Σημαντικά χρηματοοικονομικά γεγονότα συχνά ξεκινούν πρώτα από την Ιαπωνία… για παράδειγμα, η "έκρηξη" της τεχνολογικής φούσκας στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε πρώτα από εκεί».

www.bankingnews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.