Γιορτή της Μητέρας
Γιορτή της Μητέρας: Η ζωή με 14 (!) παιδιά και πώς είναι να μεγαλώνεις το μωρό σε απομονωμένο νησί
Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας που είναι σήμερα (11/5), το Newsbomb.gr παρουσιάζει δύο ξεχωριστές ιστορίες: Της Παρασκευής Αντωνάτου, μητέρας 14 παιδιών που ζει και μεγαλώνει την οικογένειά της στο Πόρτο Ράφτη και της Δημήτρας Μητζιλαίου, νέας μητέρας στην Κίμωλο, η οποία περιγράφει την καθημερινότητα και τις δυσκολίες του να μεγαλώνεις ένα παιδί σε ένα μικρό νησί με περιορισμένες ιατρικές δομές.
Παρασκευή Αντωνάτου: Μητέρα 14 παιδιών μιλά στο Newsbomb.gr: «Δεν το προγραμματίσαμε, προέκυψε συν Θεώ»
Η Παρασκευή Αντωνάτου είναι μία μητέρα 14 παιδιών και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολύτεκνης μητέρας που επιτυγχάνει να συνδυάσει την καθημερινότητα με τόσα παιδιά.
Η 45χρονη μαμά, άνοιξε την καρδιά της και μοιράστηκε με το Newsbomb.gr στιγμές από τη ζωή και την καθημερινότητά της.
Η οικογένειά της, με 14 παιδιά ηλικίας από 2 έως 23 ετών, ζει στο Πόρτο Ράφτη. Παρόλο που η ζωή μιας πολύτεκνης μητέρας ακούγεται δύσκολη, η 45χρονη μαμά, ως καθηγήτρια Μαθηματικών, έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της καθημερινότητας και την ανατροφή των παιδιών της, όπως ένα πολύπλοκο μαθηματικό πρόβλημα.

Με τον σύζυγό της, Θοδωρή Παπασάικα, η Παρασκευή Αντωνάτου μεγαλώνει την 16μελή οικογένεια τους. Η ίδια τονίζει ότι η απόφαση να κάνεις παιδί είναι σημαντική. Αν και η καθημερινότητα είναι απαιτητική, η ίδια προσπαθεί να παραμείνει ήρεμη και να τα φέρνει εις πέρας.
Όπως αναφέρει η ίδια είναι μια γυναίκα που έχει αφιερωθεί πλήρως στην οικογένειά της, δεν είχε ποτέ σκοπό να έχει τόσα παιδιά, όμως η ζωή την οδήγησε σε αυτό τον δρόμο. «Δεν ήταν κάτι που αναμέναμε και ούτε προγραμματίσαμε, προέκυψε συν Θεώ στην πορεία», τονίζει. Η καθημερινότητά της είναι γεμάτη με κόπους, αλλά και με αμέτρητες στιγμές χαράς. Η πίστη στο Θεό και η αγάπη για τα παιδιά της είναι οι βασικοί πυλώνες που στηρίζουν την καθημερινότητά της και τη βοηθούν να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες. «Η πίστη στο Θεό είναι η σημαντικότερη παράμετρος για την ευόδωση αυτού του έργου», τονίζει η Παρασκευή Αντωνάτου.

Η οικογένεια της Παρασκευής Αντωνάτου και του Θοδωρή Παπασάικα
Η μητρότητα για εκείνη είναι μια διαδικασία που έχει εξελιχθεί με την πάροδο των χρόνων. Όπως εξηγεί, τώρα είναι πιο χαλαρή και απολαμβάνει την ανατροφή των μικρών της παιδιών, συνειδητοποιώντας πόσο γρήγορα μεγαλώνουν. Ενώ αρχικά δεν είχε σκεφτεί να κάνει τόσα παιδιά, η οικογένεια μεγάλωσε σταδιακά και σήμερα απολαμβάνει τη ζωή με 14 παιδιά.
Με τη σοφία που της προσφέρει η εμπειρία και η αφοσίωσή της στην οικογένεια, η Παρασκευή μιλά για το πόσο σημαντικό είναι να σέβεται κανείς την προσωπικότητα και τη μοναδικότητα κάθε παιδιού. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «Το σεβασμό στην προσωπικότητα και τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού, όπως και η άνευ όρων αγάπη - προσφορά», είναι οι αξίες που καθοδηγούν την ανατροφή των παιδιών της.
Η ίδια συμβουλεύει τις μητέρες που φοβούνται να κάνουν περισσότερα παιδιά, να μην ανησυχούν, τονίζοντας ότι τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα όταν έχουν πολλά αδέρφια.
Η 45χρονη μαμά εξηγεί ότι για να μεγαλώσει μια οικογένεια με τόσα παιδιά χρειάζεται υποστήριξη και από τους γύρω σου, κάτι που είχε και η ίδια από τους γονείς της στην αρχή.
Όσον αφορά στον χρόνο για τον εαυτό της, η Παρασκευή παρά την πολυάσχολη ζωή της, βρίσκει πάντα λίγο χρόνο, όπως οι στιγμές που περνά με τις μεγαλύτερες κόρες της, απολαμβάνοντας θεατρικές παραστάσεις μαζί τους. «Υπάρχει προσωπικός χρόνος, προκύπτει που και που. Συνήθως πάμε θέατρο με τις μεγαλύτερες κόρες μου», λέει με χαμόγελο.

Όταν ρωτήθηκε για τις πιο αξέχαστες στιγμές με τα παιδιά της, η απάντησή της είναι απλή, αλλά γεμάτη συναισθηματική βαρύτητα: «Δύσκολο να ξεχωρίσεις, κάθε μέρα είναι γεμάτη από τέτοιες στιγμές». Παρά τις όποιες δυσκολίες, όπως οι ιατρικές προκλήσεις που συνάντησε κατά τον τελευταίο τοκετό της, η πίστη της παραμένει αμείωτη. «Προέκυψε ένα θέμα υγείας κατά τον τελευταίο τοκετό που ελλόχευε κίνδυνο για εμένα και το έμβρυο», παραδέχεται, αλλά πάντα βρίσκει παρηγοριά στην πίστη της: «Πίστη στο Θεό και όλα τα αναλαμβάνει η τέλεια πρόνοιά του».
Αυτό που όμως είναι πιο αξιοσημείωτο στη ζωή της Παρασκευής Αντωνατού, είναι η αφοσίωση που δείχνει στα παιδιά της, καθώς και η δύναμη που αντλεί από την πίστη της.
Μία μητέρα στην άκρη του Αιγαίου: Η ιστορία της Δημήτρας από την Κίμωλο
Η Δημήτρα Μητζιλαίου, μια νέα μαμά που μεγαλώνει το παιδί της στην όμορφη Κίμωλο, μοιράζεται στο Newsbomb.gr την προσωπική της εμπειρία ως μητέρα σε ένα νησί με περιορισμένες ιατρικές υπηρεσίες. Η ιστορία της είναι μια υπενθύμιση για την αγάπη, την αφοσίωση και τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μητέρες σε απομακρυσμένες περιοχές.
«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, ήμουν τυχερή γιατί δεν αντιμετώπισα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αν και υπήρχε πολύ άγχος από την πλευρά μου», λέει η Δημήτρα Μητζιλαίου, καθώς θυμάται την περίοδο της εγκυμοσύνης της και τις ανησυχίες που είχε. Η μεγαλύτερη δυσκολία, όπως εξηγεί, ήταν η έλλειψη πρόσβασης σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες. «Το κοντινότερο νοσοκομείο είναι στη Σύρο ή στην Αθήνα, και η μετακίνηση εξαρτάται από τον καιρό και τη διαθεσιμότητα των δρομολογίων. Υπήρχαν στιγμές που ένιωθα φόβο, ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης, γιατί δεν ήξερα τι θα γινόταν αν παρουσιαζόταν κάποιο επείγον περιστατικό».

Η Δημήτρα Μητζιλαίου και η γυναικολόγος της, Κατερίνα Δεληβελιώτου
Η υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης HOPEgenesis αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ασφάλεια και την ηρεμία της. «Με τη στήριξη της HOPEgenesis, είχα τη δυνατότητα να ταξιδεύω για τους απαραίτητους ελέγχους και ένιωσα πιο ασφαλής. Το πρόγραμμα κάλυψε όλα τα έξοδα μετακίνησης και ιατρικών εξετάσεων στην Αθήνα, και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν ένιωθα μόνη μου», εξηγεί η Δημήτρα. Η στήριξη αυτή της επέτρεψε να παραμείνει στην Κίμωλο και να μεγαλώσει την οικογένειά της εκεί, χωρίς να νιώθει αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.
Ωστόσο, οι καθημερινές δυσκολίες για μια νέα μητέρα σε ένα μικρό νησί είναι αναπόφευκτες. Η νεαρή μαμά επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη παιδίατρου. «Θα ήθελα να υπάρχει μια πιο σταθερή παρουσία γιατρών και δομών για παιδιά, με τακτικές επισκέψεις. Επίσης, είναι αναγκαίο να υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις αναψυχής για τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών».
Παρά τις δυσκολίες, η Δημήτρα Μητζιλαίου και η οικογένειά της απολαμβάνουν την ηρεμία και την ποιότητα ζωής που προσφέρει η Κίμωλος. «Ιδανικά, θα θέλαμε να συνεχίσουμε να μένουμε στην Κίμωλο και να μεγαλώσει το παιδί μας εδώ. Ωστόσο, μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί να μετακομίσουμε σε ένα μεγαλύτερο νησί ή την Αθήνα για να του προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες», αναφέρει.
Η στήριξη της κοινότητας, όμως, είναι αυτό που κάνει τη ζωή στην Κίμωλο να είναι μοναδική. «Στην Κίμωλο όλοι γνωριζόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναντικατάστατο», συμπληρώνει.
Πότε καθιερώθηκε η Γιορτή της Μητέρας
Η Γιορτή της Μητέρας είναι μια παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στις μητέρες, για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην οικογένεια. Ο εορτασμός της ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Άννα Τζάρβις ήταν εκείνη που πρώτα πρότεινε την καθιέρωση μιας επίσημης ημέρας προς τιμήν της μητέρας της, αλλά και όλων των μητέρων.

Το 1908 διοργάνωσε την πρώτη επίσημη τελετή στη Δυτική Βιρτζίνια, ενώ το 1914, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τότε, η Γιορτή της Μητέρας διαδόθηκε και σε πολλές άλλες χώρες, καθιερώνοντας μια σημαντική παράδοση.

Στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται επίσης τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ακολουθώντας το διεθνές πρότυπο. Αν και υπάρχουν αρχαιότερες μορφές τιμής στη μητρότητα, όπως η λατρεία της θεάς Ρέας στην αρχαία Ελλάδα, η σημερινή μορφή της γιορτής καθιερώθηκε στη χώρα μας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.