Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Εξαπάτηση

 Εξαπάτηση - Σε τζίρο 10 δισ ευρώ «αέρας κοπανιστός» τα πρόστιμα μόλις 15 εκατ... και το πλαφόν στην αγορά των τροφίμων

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο και τους όγκους πωλήσεων των super market αποκαλύπτουν τις άδειες τσέπες των νοικοκυριών 
 

Εξαπάτηση - Σε τζίρο 10 δισ ευρώ «αέρας κοπανιστός» τα πρόστιμα μόλις 15 εκατ... και το πλαφόν στην αγορά των τροφίμων

Μοναχικός και ανηφορικός ο δρόμος της ακριβείας που περπατούν καταναλωτές και νοικοκυρά, καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης όπως τα πρόστιμα και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους ήταν μόνο για τις εντυπώσεις.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών του λιανεμπορίου και τους όγκους πωλήσεων αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα στο πόδι και παράλληλα δεν αξιολογεί την αποτελεσματικότητά τους.
Χθες 30/4 η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για την ολοκλήρωση του μέτρου του πλαφόν του περιθωρίου κέρδους στις 30 Ιουνίου.

Μία τρύπα στο νερό

Τα έσοδα από τα πρόστιμα την περίοδο που οι τιμές έκαναν «ράλι», άγγιξαν τα 15 εκατ. ευρώ στην αγορά των τροφίμων, όταν ο συνολικός τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου ήταν 10 δισ. ευρώ.
Η παραβατικότητα αντιπροσωπεύει μόλις το 0,15% του τζίρου.

Που σημαίνει ότι το 99,85% των επιχειρήσεων κινήθηκε με βάση τους κανόνες που έθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και κυρίως ο ανταγωνισμός.
Πάντως το καυτό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν αν είχαν εισπραχθεί τα πρόστιμα και μόνο. Όταν οι πολιτικοί …κυκλοφορούν ανενημέρωτοι χάνοντας την ουσία του πράγματος.

Ο «καυγάς» για την άνοδο των τιμών 

Τα διαχρονικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο «καυγάς» για το ράλι των τιμών από τους πολιτικούς ήταν άνευ ουσίας, καθώς το ζητούμενο ήταν να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και πόσο δικαιολογείται η άνοδος των τιμών, ενώ το πλαφόν ήταν άνευ ουσίας για τους καταναλωτές.

Το «κλειδί» για την ανάγνωση της πορείας των τιμών είναι οι όγκοι πωλήσεων στα καταστήματα τροφίμων

Το 2020 οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν +3,5%, το 2021 με άνοδο +3,4%, το 2022 που οι τιμές άρχισαν να εμφανίζουν ρυθμούς ανόδου, οι όγκοι πωλήσεων της χρονιάς σημείωσαν πτώση κατά -1,4%. Οι μισοί μήνες του έτους είχαν αρνητικό πρόσημο.
Ο χειρότερος μήνας του έτους ήταν ο Μάιος με πτώση -7,5%.
Ο κύκλος εργασιών της χρονιάς ενισχύθηκε κατά 7,9% λόγω πληθωρισμού.
Το 2023 οι όγκοι πωλήσεων είχαν μείωση κατά -1,2%. Οι έξι μήνες της χρονιάς είχαν αρνητικό πρόσημο, με τον Μάρτιο να έχει την υψηλότερη πτώση κατά -11,1%.
Το 2024 οι όγκοι πωλήσεων ενισχύθηκαν οριακά +0,6%.
Οι πέντε μήνες είχαν αρνητικό πρόσημο.
Ο Απρίλιος είχε πτώση -10,1% στους όγκους πωλήσεων. Αντίθετα, ο Μάιος λόγω Πάσχα σημείωσε άνοδο κατά +13,8%.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα νοικοκυριά δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν βασικά προϊόντα λόγω της ανόδου των τιμών. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης «πούλησαν» ως μέτρο προστασίας των καταναλωτών το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Τα νοικοκυριά στράφηκαν στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για να τα βγάλουν πέρα

Για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά δεν έχει νόημα η άνοδος της τιμής ενός προϊόντος όταν ο καταναλωτής δεν μπορεί να αγοράσει βασικά προϊόντα διατροφής. Αυτός ήταν και ο λόγος που το μερίδιο αγοράς των προϊόντων PL (ιδιωτικής ετικέτας) από το 15% εκτοξεύτηκε στο 25% στα τέλη του 2024.

Ο τουρισμός στηρίζει τον τζίρο των super market

Ενδιαφέρον παρατηρείται στους θερινούς μήνες από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με το δείκτη του κύκλου εργασιών να σημειώνει άνοδο τα δύο τελευταία χρόνια. Το 2023 από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, για να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες. Στα μέσα Απριλίου ήταν το Πάσχα, ανεβάζοντας το δείκτη στις 117 μονάδες. Ο Μάιος είχε μικρή υποχώρηση στις 111 μονάδες, τον Ιούνιο ανέβηκε στις 117,7 μονάδες, τον Ιούλιο στις 126 μονάδες, τον Αύγουστο στις 134,6 μονάδες και τον Σεπτέμβριο στις 129 μονάδες, για να ακολουθήσει πτωτική πορεία.
Ο Δεκέμβριος αναθερμαίνει τον τζίρο με το δείκτη να ανέρχεται στις 132,5 μονάδες. Το 2024 καταγράφεται αντίστοιχη πορεία με τον Αύγουστο να πιάνει τις 135,7 μονάδες. Οι υπόλοιποι μήνες είχαν καθοδική πορεία, με τον Δεκέμβριο να διαμορφώνεται στις 123,2 μονάδες.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η τουριστική περίοδος ανεβάζει τον τζίρο των σούπερ μάρκετ, ενώ οι εγχώριοι καταναλωτές …βγάζουν δύναμη τα Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.