Επίσκεψη από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, στο Ευρωπαικό μουσείο Άρτου.

Ο Καθηγητής Ηλίας Τομάζος από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του, στο Ευρωπαικό μουσείο Άρτου.
Αποτέλεσε μεγάλη χαρά και τιμή να υποδεχθούμε για δεύτερη χρονιά στο μουσείο άρτου, τον Καθηγητή κ. Ηλία Τομάζο συνοδευόμενος από δύο ακόμη Καθηγήτριες, με φοιτήτριες και φοιτητές Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Ελλάδα.
Σκοπός τους η γνωριμία τους με τα Ελληνικά γράμματα και τον Πολιτισμό, την Ελληνική Παιδεία και την Ιστορία. Σε κάθε στιγμή της επίσκεψής του στον Βαρνάβα δήμου Μαραθώνα ο λόγος του ξεχείλιζε από την αγάπη του για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό, την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι φοιτητές πραγματοποίησαν βιωματικές δράσεις με επίκεντρο το «Κεντημένο Ψωμί» καθώς αποτελεί στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας στην UNESCO, ενώ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα.
Οι εθελοντές των μουσείων ανέδειξαν κατά την επίσκεψη των φοιτητών την ελληνική φιλοξενία με παραδοσιακά εδέσματα και τοπικά λικέρ καθώς και την πλούσια βιβλιογραφία του μουσείου Άρτου. Μεταξύ τους ανταλλάγησαν δώρα και ευχές.
Ο Καθηγητής Ηλίας Τομάζος με καταγωγή από τη Σορωνή Ρόδου, είναι ένας σπουδαίος Έλληνας της Διασποράς, με πολυδιάστατο έργο. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, όπου είναι Διευθυντής. Είναι Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» που εδρεύει στο
Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Κονέκτικατ της Αμερικής’’ και Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Απόδημου Ελληνισμού.
Πρωτοπορία για την Βόρειοανατολική Αττική στα δύσκολα αυτά χρόνια που τάραξε τα ήρεμα νερά. Μια γενιά νέων, με όραμα και αγωνιστικό πνεύμα.
Η πρώτη συνέντευξη του νεοεκλεγέντος προέδρου Γιάννη Τσουτσάνη και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασιλείου Πέππα (με απόλυτη σύμπνοια, προτάσεις και συνεργασία των δύο τους, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του χωριού).
Τα θέματα όπως, Συμπεριφορά-Αντιλήψεις των κατοίκων του χωριού (αδιαφορία για την πολιτιστική παρακαταθήκη), αποπεράτωση Ιερού Ναού Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, ανάπτυξη παραλίας Βαρνάβα, έλλειψη δικτύου για το Νερό, ανύπαρκτη Ιατρική Περίθαλψη, Οικολογία & Περιβάλλον (σκουπίδια-μπάζα, λακούβες παντού κλπ), Αθλητισμός (ανύπαρκτος και αυτός) κυριαρχούσαν και τότε. Όλα αυτά και άλλα, 46 χρόνια πριν.
Από τη Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.