Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Ουκρανικό... hangover

 Ουκρανικό... hangover: Ο Zelensky ανέλαβε τη διάλυση του κόμματος Trump - Το ΝΑΤΟ όμως υποκλίθηκε στον «Μπαμπά»

Από Μέση Ανατολή... μέχρι Sumy: Ο Trump ξεμπερδεύει με Ιράν και Ουκρανία μια καλή...Η Pax Trumpica γεννιέται, το παλιό σύστημα πεθαίνει 

Ουκρανικό... hangover: Ο Zelensky ανέλαβε τη διάλυση του κόμματος Trump - Το ΝΑΤΟ όμως υποκλίθηκε στον «Μπαμπά»

Ο Donald Trump είχε μόνο λίγες μέρες για να χαρεί τον θρίαμβό του, μετά τις ασυνήθιστες ειρηνευτικές του προσπάθειες στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Οι εορτασμοί, όπως ήταν αναμενόμενο, επεκτάθηκαν και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Εκεί, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ υποσχέθηκαν επίσημα να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους στο 5% του ΑΕΠ – ένα ποσοστό που φαινόταν αδιανόητο για όλους, εκτός ίσως από την Πολωνία.
Βέβαια, με κάποιες επιφυλάξεις: σκοπεύουν να το επιτύχουν έως το 2036, και από αυτό το 5%, το 1,5% μπορεί να ξοδευτεί σχεδόν για οτιδήποτε.
Παρόλα αυτά, η διάθεση του Trump–προέδρου και δισεκατομμυριούχου– παρέμεινε εορταστική.
Μάλιστα, απέκτησε και νέο παρατσούκλι στη Χάγη, το οποίο Ρώσοι δημοσιογράφοι μετέφρασαν ως «πατέρας», «μπαμπάς»...


Έχασαν το γέλιο τους... 5% εξοπλισμοί, 95% ταπείνωση για την Ευρώπη

Πιο συγκεκριμένα, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι άλλοτε «συνεταίροι» των ΗΠΑ κάθισαν στο τραπέζι με σκυμμένα κεφάλια.
Η εντολή του αμερικανού προέδρου ήταν ξεκάθαρη: 5% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες – κάτι αδιανόητο μέχρι πρότινος για τις εύθραυστες ευρωπαϊκές οικονομίες. 
ορισμένοι δυτικοί αναλυτές γέλασαν με τον Rutte που χάρισε αυτόν τον τίτλο στον Αμερικανό πρόεδρο.
Ωστόσο, οι περισσότεροι θεώρησαν ότι, αν η συγκυρία απαιτεί τέτοια ταπείνωση από τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, τότε ισχύει το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» – και η Ουάσιγκτον το αξίζει.
Η στάση αυτή δείχνει πώς βλέπουν τον Trump οι υποστηρικτές της ευρωατλαντικής ενότητας: απλώς πρέπει να «αντέξουν» αυτή τη θητεία. Όπως λένε, αντέξαμε τον πρόεδρο που έσφιγγε χέρια στο κενό, θα τα καταφέρουμε και με τον επιχειρηματία και τις συμφωνίες του.
Πλέον, το βασικό ζητούμενο είναι να μην οδηγήσει αυτή η προεδρική θητεία στην απώλεια κρίσιμων συμφερόντων. Δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχουν κάποιες ελπίδες: δεν χρειάζεται να περιμένουν τέσσερα χρόνια, αλλά μόλις ενάμιση – μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου.


unnamed_1_37.jpg
Και στο βάθος ο... Elon 

Η λογική είναι απλή: μέχρι τότε, ο Trump πιθανόν να έχει έρθει σε ρήξη με τον Elon Musk, την Τούλσι Γκάμπαρντ και άλλους, και να έχει περιορισμένη επιρροή. Αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου το 2026, η επιρροή του προέδρου θα μειωθεί σημαντικά.
Σε τόσο σύντομο διάστημα, δεν θα προλάβει να εδραιώσει ένα «βαθύ κράτος».
Ωστόσο, υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα που κινδυνεύει σοβαρά: η Ουκρανία. Αν και ο Trump τη βλέπει ως βάρος – θυμηθείτε την αδιάφορη στάση του απέναντι στον Zelensky – δεν θα του επιτραπεί να την εγκαταλείψει τόσο εύκολα.
Έτσι, ο θρίαμβός του συνοδεύεται πλέον από ένα... ουκρανικό hangover.
Ο ίδιος συνεχίζει να ονειρεύεται λύσεις για τη Μέση Ανατολή, υπόσχεται να σταματήσει την καταστροφή στη Γάζα και προαναγγέλλει συμφωνία την επόμενη κιόλας εβδομάδα.
Παρά ταύτα, τα αμερικανικά ΜΜΕ επιμένουν να επαναφέρουν την ουκρανική κρίση στο προσκήνιο. Μέσα σε λίγες μέρες, πολλά μεγάλα έντυπα δημοσίευσαν άρθρα για την κατάσταση στην Ουκρανία – όλα με κοινή γραμμή: αν δεν βοηθηθεί άμεσα, το μέτωπο θα καταρρεύσει.
unnamed_2_40.jpg
Η κηδεία της Ουκρανίας

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «οι Ρώσοι ερευνούν συνεχώς τη γραμμή του μετώπου και επιτίθενται στα αδύναμα σημεία, όπως έκαναν στην περιοχή του Sumy».
Το Bloomberg μιλά για 17% αύξηση στην παραγωγή ρωσικών drones τον Μάιο.
Οι Financial Times προειδοποιούν: «Η Ουκρανία ίσως καταρρεύσει μέσα σε έξι μήνες χωρίς ουσιαστική βοήθεια».
Κοινό συμπέρασμα: η Ουκρανία μπορεί να σωθεί μόνο με χρήματα – τα οποία ο Trump έχει αλλά δεν σκοπεύει να δώσει.
Δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι που προειδοποιούν. Και πολιτικοί, έστω πρώην, βγάζουν κραυγές αγωνίας – κυρίως μέσω ουκρανικών εφημερίδων, αφού τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ δεν τους δίνουν χώρο.
Αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στην πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Sana Marine, την πρώην υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας Kaisa Olongren, όπως οι Carl Bildt, Aleksander Kwasniewski.
Η «παρέα των συνταξιούχων πιλότων», όπως χαρακτηρίζονται σκωπτικά, προτείνει να αναλάβει η Ευρώπη εξ ολοκλήρου τη στήριξη της Ουκρανίας, ανεξαρτήτως της στάσης των ΗΠΑ.
Η πρότασή τους: άμεση χρηματοδότηση 15 δισ. δολαρίων και σταδιακή αύξηση της συνεισφοράς στα 110–120 δισ. τον χρόνο.
Μια πρόταση που φαντάζει ωραία μόνο σε θεωρητικό επίπεδο – ίσως γι’ αυτό τα ονόματά τους συνοδεύονται πλέον από ημερομηνίες θητείας, σαν επιτύμβιες στήλες της πολιτικής τους καριέρας.
Αν ο Trump δεν καταφέρει να αποδεσμευτεί από την Ουκρανία, ίσως τον περιμένει παρόμοια μοίρα. Μόνο που κανείς δεν θα του προτείνει ούτε καν συνεργασία με εφημερίδες του Κιέβου.

Από Μέση Ανατολή... μέχρι Sumy

Η Pax Trumpica γεννιέται, το παλιό σύστημα πεθαίνει...
Ο Trump βάζει τους Παλαιστίνιους στο τραπέζι, παγώνει τις παραδόσεις πυραύλων στο Κίεβο και κοιτά κατάματα το Βαθύ Κράτος λέγοντας: «Είμαι εδώ για να μείνω».
Και όσο ο Ζελένσκι χάνει εδάφη στο μέτωπο της Σούμι και οι Financial Times προφητεύουν την κατάρρευση, ο «Μπαμπάς» Donald Trump κάνει σχέδια – όχι για πόλεμο, αλλά για ταφόπλακες γεωπολιτικών πλανητών.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.