Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Αποκαλύψεις Lavrov

 Αποκαλύψεις Lavrov: Γιατί δεν φεύγουμε από Ουκρανία - Οι 9 όροι για λύση, καμία εκεχειρία - Ανοησίες τα περί εισβολής στην Ευρώπη

Η προτροπή στην Ουγγαρία για ένωση δυνάμεων... κατά της Ουκρανίας 

Αποκαλύψεις Lavrov: Γιατί δεν φεύγουμε από Ουκρανία - Οι 9 όροι για λύση, καμία εκεχειρία - Ανοησίες τα περί εισβολής στην Ευρώπη

 
Η Ρωσία θέλει μια οριστική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης και όχι μια εκεχειρία, την οποία θα χρησιμοποιήσουν οι Ουκρανοί για να ανασυγκροτήσουν το στρατό τους υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, τονίζοντας ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή σε μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της κρίσης.
Ο Lavrov υποστήριξε πως μια εκεχειρία θα χρησιμοποιούνταν από το Κίεβο ως ευκαιρία για στρατιωτική ενίσχυση, για περαιτέρω επιστρατεύσεις και για να ανασύνταξη του ουκρανικού στρατού..
Σε αυτό πλαίσιο επισήμανε πως η Μόσχα είναι ανοιχτή σε μια πολιτική και διπλωματική λύση, η οποία όμως θα έχει ως απώτερο στόχο τη διαρκή ειρήνη, και όχι την εκεχειρία.

Οι όροι της Ρωσίας

Υπό αυτό το πρίσμα ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε τους όρους που θέτει η Μόσχα προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση, τονίζοντας ότι αυτή είναι αδύνατη εάν δεν εξαλειφθούν οι πρωταρχικές της αιτίες.
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε:
- Την εξάλειψη των απειλών κατά της ασφάλειας της Ρωσίας λόγω της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της εμπλοκής της Ουκρανίας σε αυτή τη στρατιωτική συμμαχία
- Την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρωσόφωνων στις περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Κιέβου,
- Την αναγνώριση από το Κίεβο των σημερινών εδαφικών πραγματικοτήτων,
- Την άρση των αντιρωσικών κυρώσεων
- Την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας
- Την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας
- Την απόσυρση όλων των νομικών διεκδικήσεων κατά της Ρωσίας
- Την επιστροφή των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση.
Επιπλέον, ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η μη πυρηνική κατάσταση του Κιέβου ήταν όρος για τη ρωσική αναγνώριση της Ουκρανίας, αναφέροντας πως αυτή η δέσμευση επέτρεψε την αναγνώριση της Ουκρανίας από τη Ρωσία και τη διεθνή κοινότητα.

Νομικά δεσμευτική συμφωνία

Όπως είπε ο Lavrov, οι όροι αυτοί θα πρέπει να αποτυπωθούν σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία.
«Όλοι αυτοί οι όροι πρέπει να αποτυπωθούν σε νομικά δεσμευτική συμφωνία ειρηνικής διευθέτησης.
Η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της κρατικότητάς της και να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα των εγγράφων που δημιούργησαν τη νομική της βάση.
Θυμίζω ότι η θέση για ουδέτερο, μη συμμαχικό και αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς αυτής της χώρας καταγράφηκε στη Διακήρυξη του 1990 για την κρατική της κυριαρχία» υπογράμμισε ο Lavrov.

Απαράδεκτος ο όρος «προσάρτηση»

Όπως είπε ο Lavrov, η χρήση του όρου «προσάρτηση» για την Κριμαία και τις νέες περιοχές είναι ακατάλληλη και απαράδεκτη.
«Η χρήση του όρου «προσάρτηση» σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι ακατάλληλη και απαράδεκτη.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στην Κριμαία, στη Σεβαστούπολη, στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk, καθώς και στις περιοχές της Zaporizhia και της Kherson διεξήχθησαν δημοψηφίσματα, στα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων με πολύ υψηλή συμμετοχή ψήφισε υπέρ της επανένωσης με την ιστορική τους πατρίδα – τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο Lavrov, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιήθηκε το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση, που είναι κατοχυρωμένο στο Καταστατικό του ΟΗΕ – αυτό είναι και το θεμέλιο πάνω στο οποίο η Ρωσία ασκεί την κυριαρχία της στις εν λόγω περιοχές.
«Κάπως έτσι στη Δύση, όταν θυμούνται το Καταστατικό του ΟΗΕ, το επικαλούνται επιλεκτικά, απομονώνοντας, για παράδειγμα, μόνο την εδαφική ακεραιότητα, αγνοώντας όμως το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση και την υποχρέωση να τηρούνται τα δικαιώματα του ανθρώπου και οι βασικές ελευθερίες για όλους, χωρίς διάκριση φυλής, φύλου, γλώσσας και θρησκείας.
Αυτό είναι καθαρή χειραγώγηση και έκφραση διπλών μέτρων και σταθμών» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Το Κίεβο δεν εκπροσωπεί τον πληθυσμό στη νοτιοανατολική Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Lavrov, το καθεστώς του Κιέβου δεν εκπροσωπεί τον πληθυσμό του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας, γι’ αυτό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν μπορεί να επικαλεστεί την εφαρμογή της αρχής της «εδαφικής ακεραιότητας».
«Θυμίζω ότι το 1970 – μετά από πολυετείς συζητήσεις – η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με ομοφωνία υιοθέτησε τη Διακήρυξη για τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Σε αυτήν καταγράφεται ότι η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας εφαρμόζεται σε κράτη των οποίων οι κυβερνήσεις τηρούν την αρχή της ισοτιμίας και της αυτοδιάθεσης των λαών», είπε ο Lavrov, τονίζοντας ότι συνεπώς «έχουν κυβερνήσεις που εκπροσωπούν χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας ή χρώματος δέρματος ολόκληρο τον πληθυσμό που ζει στη συγκεκριμένη περιοχή».
«Σε κάθε ουδέτερο παρατηρητή είναι προφανές ότι το καθεστώς του Κιέβου, που ανέδειξε την ρωσοφοβία σε κρατική πολιτική, δεν εκπροσωπεί τον πληθυσμό των ρωσόφωνων περιοχών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης, του Luhansk, του Donetsk, της Zaporizhia και της Kherson.
Όπως έχω ήδη σημειώσει, οι άνθρωποι που θεωρούν εαυτούς Ρώσους και θέλουν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους, τους έχει ξεκαθαριστεί ότι στην Ουκρανία είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ξένοι», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα δήλωση του Zelensky, ο οποίος το 2021 «δημόσια αποκαλούσε τους κατοίκους του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας «όντα» και τους προέτρεπε «για το μέλλον των παιδιών και εγγονών τους να φύγουν στη Ρωσία».
«Μπορεί κανείς να πει ότι αυτοί ακολούθησαν τη συμβουλή αυτού του προσώπου, ψηφίζοντας υπέρ της επιστροφής «στο σπίτι» – στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επειδή το καθεστώς του Κιέβου δεν εκπροσωπεί τον πληθυσμό αυτών των περιοχών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να αξιώσει ότι η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας εφαρμόζεται στο ουκρανικό κράτος όπως είναι σήμερα» είπε ο Lavrov.

Έκκληση σε Ουγγαρία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης την Ουγγαρία να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Ρωσία προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ομογενών τους που ζουν στην Ουκρανία.
«Σήμερα, η Ρωσία και η Ουγγαρία ανοικτά υπερασπίζονται τους ομογενείς τους.
Μπορούμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτόν τον τομέα», πρότεινε μιλώντας στην ουγγρική εφημερίδα Magyar Nemzet o Lavrov.
Μάλιστα ο Ρώσος ΥΠΕΞ επισήμανε την επιβαλλόμενη βίαιη ουκρανοποίηση από το Κίεβο σε βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού και άλλων εθνοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Ούγγρων.

Παραβίασαν το Σύνταγμα

Όπως είπε, οι νόμοι που απαγορεύουν τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό ψηφίστηκαν με παραβίαση του Συντάγματος της Ουκρανίας και των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας.
«Το καθεστώς του Κιέβου κήρυξε πόλεμο στη ρωσική γλώσσα και στον ρωσικό πολιτισμό», τόνισε ο Lavrov.

Γνωρίζουν τα σχέδια της Μόσχας… που δεν γνωρίζει η Μόσχα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Lavrov και στα περί απειλής της Ρωσίας προς την Ευρώπη.
«Όσοι μιλούν για την λεγόμενη «απειλή» της Ρωσίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα γνωρίζουν τα σχέδια της Μόσχας περισσότερο και από την ίδια τη Μόσχα.
Τέτοιες κατηγορίες όντως υπάρχουν.
Τις ακούμε.
Ίσως αυτοί που τις εκφράζουν γνωρίζουν τα ρωσικά σχέδια καλύτερα κι από εμάς τους ίδιους.
Τουλάχιστον, δεν έχουμε καμία γνώση για κάποια «σχέδια επίθεσης στην Ευρώπη» και, πολύ περισσότερο, για κάποιο σχέδιο «κατοχής» της», είπε ο Lavrov, ο οποίος υπέθεσε πως οι ηγεσίες των δυτικών κρατών δημιουργούν την εικόνα της Ρωσίας ως εχθρού για να ενώσουν τον πληθυσμό, «που έχει κουραστεί από τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα».

Γιατί φουσκώνουν τη ρωσική απειλή;

«Είναι πολύ πιθανό ότι φουσκώνοντας την μυθική ρωσική απειλή, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την προσοχή από τις αποτυχίες τους στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων.
Όπως ο πληθωρισμός, η αύξηση της ανεργίας, η πτώση των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών, η παράνομη μετανάστευση και η συνακόλουθη έξαρση της εγκληματικότητας», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Οι Ευρωπαίοι τροφοδοτούν το μίσος

Την ίδια ώρα, ο υπουργός σημείωσε πως η Μόσχα λυπάται και ανησυχεί για το γεγονός ότι «η ενωμένη Ευρώπη τροφοδοτεί το μίσος κατά των Ρώσων», και πως η ίδια η ΕΕ μετατρέπεται με ταχύ ρυθμό σε ένα στρατιωτικοπολιτικό μπλοκ-παρακλάδι του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η επικίνδυνη τάση μπορεί να έχει «πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες» για τους Ευρωπαίους.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.