Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα;

φανουρόπιτα
 

Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα; Το έθιμο και η συνταγή της

Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό της ελληνικής Ορθόδοξης παράδοσης, το οποίο φτιάχνεται προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου.

Συνδέεται με αιτήματα των πιστών για «φανέρωση» χαμένων αντικειμένων ή λύσεων σε προβλήματα, αλλά και ως ευχαριστία προς τον Άγιο για βοήθεια που προσφέρθηκε.

Ο Άγιος Φανούριος και η παράδοση

Ο Άγιος Φανούριος είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τιμάται στις 27 Αυγούστου. Η εικόνα του βρέθηκε στη Ρόδο τον 14ο αιώνα και από τότε ο λαός τον θεωρεί θαυματουργό. Το όνομά του συνδέθηκε με τη λέξη «φανερώνω», καθώς οι πιστοί πιστεύουν πως βοηθά στην εύρεση χαμένων αντικειμένων ή προσφέρει καθοδήγηση σε δύσκολες καταστάσεις.

Μαζί με τη φανουρόπιτα, οι πιστοί προσεύχονται για τη συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, λέγοντας:
«Ο Θεός να συγχωρέσει τη μάνα του Αγίου Φανουρίου», μια πράξη ευσπλαχνίας που κρατάει ζωντανή την παράδοση μέσα στους αιώνες.

Πότε και γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα

Η φανουρόπιτα παρασκευάζεται παραδοσιακά στις 27 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής του Αγίου, αλλά και οποτεδήποτε μέσα στο έτος, όταν κάποιος κάνει ένα τάμα ή θέλει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του. Αφού παρασκευαστεί, προσφέρεται στην εκκλησία για ευλογία και κατόπιν μοιράζεται σε πιστούς.

Συμβολισμός υλικών

Η πίτα παρασκευάζεται με 7 ή 9 νηστίσιμα υλικά, αριθμοί που έχουν συμβολικό χαρακτήρα στην Ορθόδοξη πίστη: 7 τα Μυστήρια της Εκκλησίας, 9 τα τάγματα των Αγγέλων. Τα υλικά είναι απλά και καθημερινά, υπογραμμίζοντας τον ταπεινό χαρακτήρα της προσφοράς.

Παραδοσιακή συνταγή φανουρόπιτας

Υλικά (με 7 βασικά συστατικά):

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι σόδα φαγητού (διαλυμένη στον χυμό)
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 3 – 4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Προαιρετικά υλικά (για περισσότερα από 7):

  • Σταφίδες
  • Καρύδια
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά.
  2. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη διαλυμένη σόδα.
  3. Ρίχνουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό (όχι σφιχτό ζυμάρι).
  5. Προαιρετικά προσθέτουμε σταφίδες ή καρύδια.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από τη μέση.
https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.