Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα;

Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό της ελληνικής Ορθόδοξης παράδοσης, το οποίο φτιάχνεται προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου.
Συνδέεται με αιτήματα των πιστών για «φανέρωση» χαμένων αντικειμένων ή λύσεων σε προβλήματα, αλλά και ως ευχαριστία προς τον Άγιο για βοήθεια που προσφέρθηκε.
Ο Άγιος Φανούριος και η παράδοση
Ο Άγιος Φανούριος είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τιμάται στις 27 Αυγούστου. Η εικόνα του βρέθηκε στη Ρόδο τον 14ο αιώνα και από τότε ο λαός τον θεωρεί θαυματουργό. Το όνομά του συνδέθηκε με τη λέξη «φανερώνω», καθώς οι πιστοί πιστεύουν πως βοηθά στην εύρεση χαμένων αντικειμένων ή προσφέρει καθοδήγηση σε δύσκολες καταστάσεις.
Μαζί με τη φανουρόπιτα, οι πιστοί προσεύχονται για τη συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, λέγοντας:
«Ο Θεός να συγχωρέσει τη μάνα του Αγίου Φανουρίου», μια πράξη ευσπλαχνίας που κρατάει ζωντανή την παράδοση μέσα στους αιώνες.
Πότε και γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα
Η φανουρόπιτα παρασκευάζεται παραδοσιακά στις 27 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής του Αγίου, αλλά και οποτεδήποτε μέσα στο έτος, όταν κάποιος κάνει ένα τάμα ή θέλει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του. Αφού παρασκευαστεί, προσφέρεται στην εκκλησία για ευλογία και κατόπιν μοιράζεται σε πιστούς.
Συμβολισμός υλικών
Η πίτα παρασκευάζεται με 7 ή 9 νηστίσιμα υλικά, αριθμοί που έχουν συμβολικό χαρακτήρα στην Ορθόδοξη πίστη: 7 τα Μυστήρια της Εκκλησίας, 9 τα τάγματα των Αγγέλων. Τα υλικά είναι απλά και καθημερινά, υπογραμμίζοντας τον ταπεινό χαρακτήρα της προσφοράς.
Παραδοσιακή συνταγή φανουρόπιτας
Υλικά (με 7 βασικά συστατικά):
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι σόδα φαγητού (διαλυμένη στον χυμό)
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
- 3 – 4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Προαιρετικά υλικά (για περισσότερα από 7):
- Σταφίδες
- Καρύδια
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά.
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη διαλυμένη σόδα.
- Ρίχνουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό (όχι σφιχτό ζυμάρι).
- Προαιρετικά προσθέτουμε σταφίδες ή καρύδια.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από τη μέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.