Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Το Ιράν περικυκλώνει το Ισραήλ

 

Αναστάτωση σε Τουρκία & Μέση Ανατολή. Το Ιράν περικυκλώνει το Ισραήλ

Η υπηρεσία παρακολούθησης των πυρηνικών του ΟΗΕ δήλωσε στο τέλος Μαΐου, πως τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν έχουν φθάσει στα 3.809,3 κιλά, έναντι 300 κιλών, που είχαν οριστεί με τη συμφωνία του 2015.

Η ποσότητα εμπλουτισμένου έως 60 %, ουρανίου, ανέρχεται σε 43,1 κιλά, ενώ απαιτούνται επίπεδα εμπλουτισμού 90 %, για χρήση σε πυρηνικά όπλα.

Οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των πέντε μόνιμων μελών του Σ Α/ΟΗΕ και  τη Γερμανία, για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, επίσημα γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), έχουν ανασταλεί εδώ και εβδομάδες.

Κρίσιμο ζήτημα φαίνεται να είναι η εξαίρεση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν(IRGC) από τη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, υπόσχεση που φαίνεται να είχε δώσει η κυβέρνηση Μπάïντεν και μάλλον υπαναχωρεί, υπό το βάρος πιέσεων από το Ισραήλ.

Μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, το Ισραήλ αναγκάστηκε να καταδικάσει ανοιχτά τις Ρωσικές αγριότητες στην Ουκρανία και  ψήφισε για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δημιουργώντας ένα κλίμα ψυχρότητας με τη Ρωσία, η οποία μέχρι πρότινος ανεχόταν τις αεροπορικές επιδρομές του, εναντίον της Χεζμπολάχ, στη Συρία.

Πρόσφατα δύο μέλη της αεροδιαστημικής Μονάδας της Ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, πέθαναν, σύμφωνα με την Jerusalem Post. Οι επιστήμονες αυτοί εργάζονταν στο δορυφορικό πρόγραμμα, για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, που απαιτούνται στο καθεστώς για τη μεταφορά των πυρηνικών κεφαλών. Η απώλεια των επιστημόνων θα καθυστερήσει την εξέλιξη των σχετικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Arab News, υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνεργασία του Άσσαντ, με τις Ιρανικές πολιτοφυλακές, με σκοπό την βίαιη απομάκρυνση αντικαθεστωτικών Σύριων από τις εστίες τους. Ανάλογη νομοθεσία επιτρέπει στο καθεστώς να αρπάζει περιουσίες και εδάφη, όσων τράπηκαν σε φυγή και να τα παραδίδει σε οικογένειες ξένων πολιτοφυλακών και εισαγόμενων πιστών σιϊτικών πληθυσμών.

Το Ιράν αγοράζει γη και ακίνητα σε χαμηλές τιμές, ακόμα και σε κομβικές περιοχές, όπως γύρω από το αεροδρόμιο της Δαμασκού, ενώ η Χεζμπολάχ έχει ξεπλύνει δισεκατομμύρια δολάρια μέσω εξαγορών ακινήτων.

Η Χεζμπολάχ κυριαρχεί επίσης στο νότιο Λίβανο, τη νότια Βηρυτό και την περιοχή Beqaa.

Στις 6 Μαΐου, οι «The Moscow Times» ανέφεραν ότι ο Πούτιν αποφάσισε να περιορίσει τη στρατιωτική δύναμη στη Συρία, προκειμένου να ενισχύσει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Οι εγκαταλειμμένες ρωσικές αεροπορικές βάσεις παραδόθηκαν στο IRGC (Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης) και στην τρομοκρατική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ανοίγοντας το δρόμο για το Ιράν να ασκήσει πλήρη επιρροή στη Συρία.

Όπως αναφέρει ο Ινδός αναλυτής Singh Maini, στο «The Geopolitics», το Ιράν, εκτός από προστάτης του καθεστώτος, μετά την απόσυρση των Ρώσων, είναι ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου και άλλων καυσίμων , ένα ρόλο που είχε η Ρωσία, πριν την επιχείρηση στην Ουκρανία.

Αυτή η πολιτική πραγματικότητα έγινε ξεκάθαρη από τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ επισήμανε, ότι η ρωσική παρουσία στη νότια Συρία ήταν σταθεροποιητικός παράγοντας και ότι εάν αποσυρθεί, το κενό θα καλυπτόταν από το Ιράν και τους πληρεξούσιούς του.

Η Ρωσία έχει επενδύσει πολλά στη Συρία και ο Πούτιν δεν θα αποσυρόταν πλήρως παρά μόνο υπό ακραίες πιέσεις . Εάν χρειαστεί να αυξήσει τη μαχητική του ισχύ στην Ουκρανία, τότε θα αποσύρει δυνάμεις από τη Συρία και η αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων θα γίνει γρήγορα εμφανής.

Το Ιράν θα μπορούσε να βρεθεί με σημαντικά αυξημένες εξουσίες στη Συρία, τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές, γεγονός που θα οδηγούσε σε περαιτέρω ισραηλινά πλήγματα.

Ως γνωστόν το Ισραήλ διακατέχεται από το μόνιμο φόβο περικύκλωσής του, διέξοδο δε στρατηγική, του δίνει πλέον η συμμαχία με Κύπρο και Ελλάδα !

Η Τουρκία επίσης δεν βλέπει με καλό μάτι, την πιθανή Ιρανική «επικράτηση» στη Συρία. Απόδειξη των αντιτιθέμενων συμφερόντων, ήταν η αντίδραση του Ιράν στην ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, κατηγορώντας την , ότι θέλει ν’ αρπάξει εδάφη της Συρίας.

Έτσι, η γεωπολιτική εξίσωση αποδεικνύεται ότι είναι: η ρωσική αποτυχία στην Ουκρανία ισοδυναμεί με ένα ενισχυμένο Ιράν στη Συρία και ένα πιο ισχυρό Ιράν πιθανότατα ισοδυναμεί με αυξημένη αντιϊρανική στρατιωτική δραστηριότητα από το Ισραήλ, καθώς και μεγαλύτερη αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Αυτή θα είναι η απροσδόκητη και άβολη συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

                                                                    Απόστολος Τσιμογιάννης

Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι Υποστράτηγος (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.  

 https://ambassadorsatlarge.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.