Επιστημονική αποστολή χρησιμοποίησε ένα σκάφος με εξοπλισμό γεώτρησης ωκεανού και κατάφερε να αποσπάσει τα βαθύτερα δείγματα πετρωμάτων που έχουν φτάσει ποτέ στα χέρια ειδικών από τον μανδύα της Γης.

Το δείγματα προέρχονται από βάθος 1.268 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας του Ατλαντικού και προσφέρουν ενδείξεις για το πιο μεγάλο στρώμα του πλανήτη μας.

Αυτό το δείγμα κυλινδρικού πυρήνα σύμφωνα με τους ερευνητές παρέχει πληροφορίες για τη σύνθεση του άνω μέρους του μανδύα και τις χημικές διεργασίες που συμβαίνουν όταν αυτός ο βράχος αλληλεπιδρά με το θαλασσινό νερό σε μια σειρά θερμοκρασιών. Τέτοιες διαδικασίες, είπαν, μπορεί να υποστήριξαν την έλευση της ζωής στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Η γεωλογία

Ο μανδύας, που περιλαμβάνει περισσότερο από το 80% του όγκου του πλανήτη, είναι ένα στρώμα πυριτικού βράχου που βρίσκεται ανάμεσα στον εξωτερικό φλοιό της Γης και τον άγρια ​​θερμό πυρήνα. Οι βράχοι του μανδύα είναι γενικά απρόσιτοι εκτός από τις περιπτώσεις που εκτίθενται σε θέσεις του θαλάσσιου πυθμένα που απλώνονται μεταξύ των αργά κινούμενων πλακών μεγέθους ηπείρου που αποτελούν την επιφάνεια του πλανήτη.

Ένα τέτοιο μέρος είναι η οροσειρά της Ατλαντίδας, ένα υποβρύχιο βουνό όπου ο βράχος του μανδύα είναι εκτεθειμένος στον πυθμένα της θάλασσας. Βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού ακριβώς δυτικά της τεράστιας μεσοατλαντικής κορυφογραμμής που αποτελεί το όριο μεταξύ της βορειοαμερικανικής πλάκας και της ευρασιατικής και αφρικανικής πλάκας.