Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Ρομπότ που παίζει βιολοντσέλο

 

Ρομπότ που παίζει βιολοντσέλο γράφει μουσική ιστορία (video)

Ένα ρομπότ που παίζει βιολοντσέλο έπαιξε μαζί με συμφωνική ορχήστρα για πρώτη φορά στην ιστορία της μουσικής.

Την περασμένη Πέμπτη (17 Οκτωβρίου), το ρομπότ έπαιξε στο Malmo Live Concert Hall, στη νότια Σουηδία, μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μάλμε στην πρεμιέρα ενός νέου έργου που έγραψε ειδικά για το ρομπότ ο Σουηδός συνθέτης Jacob Muhlrad.

 

Το ρομπότ οργανοπαίκτης, που συνδυάζει βιομηχανικούς ρομποτικούς βραχίονες με τρισδιάστατα εκτυπωμένα εξαρτήματα προσαρτημένα σε αυτό, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τον ερευνητή και συνθέτη Fredrik Gran, ο οποίος προγραμμάτισε το ρομπότ χρησιμοποιώντας τη μουσική παρτιτούρα του Muhlrad.

Ο Muhlrad, συνθέτης γνωστός για την ανάμειξη της κλασικής μουσικής με σύγχρονες επιρροές, δήλωσε ότι ήταν ενδιαφέρον να δει πώς η μουσική του παρτιτούρα μεταφράζεται σε κώδικα και στη συνέχεια στο ρομποτικό τσέλο, περιγράφοντας την εμπειρία ως «απελευθερωτική».

«Ξαφνικά υπάρχουν άλλοι τρόποι να παίξεις το βιολοντσέλο μέσω αυτού του ρομπότ, το οποίο για μένα ως συνθέτη είναι κάπως απελευθερωτικό. Να ξεπερνάς την ανθρώπινη ανατομία όταν σκέφτεσαι τι να γράψεις για ένα βιολοντσέλο», είπε.

Ο Muhlrad διευκρίνισε ότι το ρομπότ, αν και πρόκειται για ένα εξελιγμένο τεχνολογικό επίτευγμα, δεν χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI). Ωστόσο, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης είναι κάτι που εξετάζουν για μελλοντικά έργα.

Παρά τον ενθουσιασμό του Muhlrad για τη συναυλία και τις δυνατότητες των ρομποτικών μουσικών, δεν πιστεύει ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπινους μουσικούς.

Πηγή: Reuters

 https://www.ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.