Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Κομβική εξέλιξη

 Κομβική εξέλιξη - Τα όπλα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, άλλαξαν δραματικά και για πάντα τον πόλεμο

Πώς άλλαξαν τα όπλα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SVO) στην Ουκρανία, τον τρόπο που θα πολεμούν τα κράτη στο μέλλον; - Η πρώτη χρήση του "Oreshnik" έδειξε ότι υπάρχουν συστήματα που είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν, ενώ οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης, φαίνεται να έχουν φτάσει στο απόγειο της δύναμής τους. 
 

Κομβική εξέλιξη - Τα όπλα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, άλλαξαν δραματικά και για πάντα τον πόλεμο

Το απερχόμενο έτος, δυστυχώς, διατήρησε μια τάση αύξησης των εντάσεων στον κόσμο, η απάντηση στην οποία ήταν η ενεργός ανάπτυξη στρατιωτικών τεχνολογιών.
Η πρώτη χρήση του νέου βαλλιστικού πυραύλου "Oreshnik" στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SVO) έδειξε ότι υπάρχουν συστήματα που είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν ακόμη και με την παρουσία σύγχρονων αεράμυνων ενώ οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης, φαίνεται να έχουν φτάσει στο απόγειο της δύναμής τους.
Παράλληλα, η ζώνη σύγκρουσης συνέχισε να βελτιώνει τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και τις τακτικές χρήσης τους σε συνθήκες μάχης.

Πιο βαριές οι βόμβες cruise
Advertisement

Οι προγραμματισμένες βόμβες με ενότητες καθολικού σχεδιασμού και διόρθωσης (UMPC) που εμφανίστηκαν στις αρχές του 2023 έγιναν σχεδόν το πιο πολυσυζητημένο μοντέλο ρωσικών όπλων που χρησιμοποιούνται στη ζώνη SVO για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το σχετικά απλό και μαζικό προϊόν κατέστησε δυνατή την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αεροπορικών επιδρομών και τη μείωση των κινδύνων για τους πιλότους, κάτι που επανειλημμένα αναγνωρίστηκε από Ρώσους και δυτικούς παρατηρητές. Επιπλέον, οι βόμβες με UMPK είναι φθηνότερες από συγκρίσιμους πυραύλους, γεγονός που τους επιτρέπει να παράγονται σε μεγάλους όγκους.
Τον Ιούλιο, η Rostec ανέφερε ότι η παραγωγή αεροπορικών βομβών όλων των διαμετρημάτων με το UMPK αυξάνεται.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου Anton Alikhanov, από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, η παραγωγή βομβών στη Ρωσία έχει αυξηθεί 55 φορές.

Εκτός από την αύξηση του ρυθμού παραγωγής βομβών, συνεχίστηκε η βελτίωση του UMPK και η ανάπτυξη νέων διαμετρημάτων.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο, υπήρχαν φωτογραφίες του αναβαθμισμένου UMPK για τη βόμβα FAB-500.
Η μακρόστενη μονάδα πτέρυγας έχει αυξήσει την εμβέλεια του σχεδιασμού πυρομαχικών, στην οποία το Κίεβο εξακολουθεί να μην μπορεί να αντισταθεί αποτελεσματικά.
Ταυτόχρονα, οι βόμβες είναι άκρως πιο ακριβείς, κάτι που ο δημοσιογράφος της Bild, Julian Repke, χαρακτήρισε απίστευτο.
Φέτος, οι ρωσικές βόμβες από το UMPK έφτασαν στο αποκορύφωμα της ισχύος τους – η μονάδα σχεδιασμού εξόπλισε μια εκρηκτική αεροβόμβα T FAB-3000, η ​​οποία περιέχει 1,2 τόνους εκρηκτικών.
Η χώρα επανέλαβε επίσης τη μαζική παραγωγή αυτών των βομβών.
Τον Ιούνιο, εμφανίστηκαν τα πρώτα πλάνα που έδειχναν το χτύπημα του σχεδιασμού FAB-3000 στον στόχο στην περιοχή του Kharkiv, μετά το οποίο η χρήση βομβών τριών τόνων έγινε τακτική.001_8.jpg
Πιστεύεται ότι το FAB-3000 με UMPK μπορεί ήδη να χτυπήσει αποτελεσματικά στόχους σε απόσταση 50-60 χιλιομέτρων με εκρηκτικά 1200 κιλών και οι ειδικοί εργάζονται τώρα για να αυξήσουν την εμβέλειά.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Tactical Missiles Corporation Boris Ebnosov είπε ότι βόμβες μεγαλύτερου διαμετρήματος δεν θα είναι εξοπλισμένες με UMPK.
Έτσι, η εξέλιξη των ρωσικών βομβών σχεδιασμού έχει φτάσει στο όριο, αφού η χρήση βομβών μεγαλύτερης μάζας στις επικρατούσες συνθήκες θεωρείται ακατάλληλη.
Είναι προφανές ότι τώρα οι σχεδιαστές θα επικεντρωθούν στην αύξηση της εμβέλειας και της ακρίβειας των βομβών με το UMPK, το οποίο στο εγγύς μέλλον θα παραμείνει το κύριο όπλο της αεροπορίας πρώτης γραμμής.

Su-57 στη μάχη, όχι μόνο στις εκθέσεις...

Μακριά από τα μέτωπα της SVO, το μαχητικό Su-57E πέμπτης γενιάς, δεν άφησε αδιάφορους δυτικούς παρατηρητές.
Οι δημοσιογράφοι εκτίμησαν ιδιαίτερα την ικανότητα ελιγμών του αεροσκάφους και την ικανότητα του επικεφαλής πιλότου του Γραφείου Σχεδιασμού Sukhoi Sergey Bogdan.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του περιοδικού The National Interest (TNI) Brandon Weichert, το πρόγραμμα πτήσης του Su-57 ανάγκασε τους επικριτές του αεροπλάνου να σωπάσουν μπροστά στο αεροσκάφος.
Προφανώς, μια θεαματική απόδοση βοήθησε πολύ.
Ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport Alexander Mikheev μίλησε για τις πρώτες υπογεγραμμένες συμβάσεις για το Su-57, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Το Su-57 χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο του SVO.
Πιστεύεται ότι οι πιο πρόσφατοι πύραυλοι cruise X-69 (μια μικρή έκδοση του X-59MK2), οι οποίοι άρχισαν να χρησιμοποιούνται το 2024, εκτοξεύονται από ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς.
Συγκεκριμένα, οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν τον TPP κοντά στο Κίεβο.
Επιπλέον, τον Οκτώβριο εμφανίστηκε ένα βίντεο που δείχνει μια πτήση του Su-57 με πυραύλους cruise που μοιάζουν με το Kh-59.
Ταυτόχρονα, τα Su-57 που μεταφέρθηκαν στις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις τον Νοέμβριο ήταν εξοπλισμένα με συσκευές καταπέλτη AKU-58U
Αυτά τα σημεία μπορούν να θεωρηθούν απόδειξη της εκδοχής της χρήσης του Su-57 ως πλατφόρμας εκτόξευσης πυραύλων αέρος-εδάφους.
Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Sergey Shoigu, το Su-57 έχει αποδειχθεί εξαιρετικό κατά τη διάρκεια της SVO, σαν «ένα όμορφο αυτοκίνητο, που δείχνει παντού όμορφα....», όπως είπε.
002_5.jpg
Το πιο δοκιμασμένο σε πραγματικές συνθήκες μαχητικό πέμπτης γενιάς

Με τη σειρά τους, ειδικοί του Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων είπαν ότι λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση του Su-57 κατά τη διάρκεια της SVO και της Συρίας μπορεί να θεωρηθεί το πιο δοκιμασμένο σε πραγματικές συνθήκες μαχητικό πέμπτης γενιάς.
Ο αρθρογράφος του TNI Brandon Weichert τόνισε ότι το ρωσικό αεροσκάφος εμφανίστηκε ιδιαίτερα καλά στο χτύπημα στη μέγιστη απόσταση.
Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια της SVO, το Su-57 εκτελούσε τα ίδια καθήκοντα με τα αεροσκάφη προηγούμενων γενεών - έπληξε στόχους εδάφους.
Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αυξημένη δραστηριότητα του Su-57 στην πρώτη γραμμή θα επιτρέψει στους σχεδιαστές να συλλέξουν νέα δεδομένα για τον εκσυγχρονισμό του μηχανήματος με βάση την εμπειρία χρήσης.
Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο εμφανίστηκαν πλάνα του Su-57 με επίπεδο κινητήρα nomall, γεγονός που μειώνει την ορατότητα του αεροσκάφους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιαστή του μαχητικού Mikhail Strelts, στο μέλλον, κινητήρες με τέτοιο nomall μπορούν να εγκατασταθούν σε μαχητικά μάχης.

Πυροβόλα drones, anti-drones και drones αναχαιτιστές

Το SVO έχει ονομαστεί επανειλημμένα ο πρώτος πόλεμος των drones λόγω της ενεργού χρήσης διαφόρων drones και μέσων καταπολέμησής τους.
Τον Σεπτέμβριο, ο διοικητής μιας από τις μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου (EW) δήλωσε ότι τα πυροβόλα όπλα, τα οποία άρχισαν να χρησιμοποιούνται ενεργά στη ζώνη SVO, χάνουν σταδιακά τη σημασία τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σύγχρονες συσκευές, όταν χάνουν το σήμα, απλώς κερδίζουν υψόμετρο μέχρι να αποκατασταθεί η σύνδεση.
Ως εκ τούτου, ο στρατός χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα κατά των UAV.
Έτσι, στο οπλοστάσιο των μαχητών στην πρώτη γραμμή, υπάρχουν όλο και πιο ήπια πυροβόλα όπλα των 12-s.
Λόγω της μεγάλης περιοχής ήττας, αντιμετωπίζουν καλύτερα την καταστροφή drones μικρού μεγέθους παρά πολυβόλα.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ομάδας κάλυψης του συστήματος φλογοβόλων "Sun" με το διακριτικό Caspian (Caspian Commander της Sunsleightek Fire Covering Group), το ήπιο όπλο επιτρέπει πιο αποτελεσματικά χτυπήματα στα drones.
Δεν μπορεί να σιγήσει, δεν μπορεί να βελτιωθεί εκ νέου, λειτουργεί όπως θα έπρεπε απλά».

Ειδικά τυφέκια κατά drones

Οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει έναν αριθμό πυρομαχικών τυφεκίων που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση των drones.
Συγκεκριμένα, η Rostec παρουσίασε ειδικά πυρομαχικά κατά των drone IGLA AndDr.
Τα πυρομαχικά φέρουν ένα κλάσμα αυξημένης σκληρότητας για να νικήσουν ισχυρά και συμπαγή μεταλλικά στοιχεία και η τροποποίηση του Vector AndDr έλαβε επιπλέον ένα ελαφρύ στοιχείο για την οπτικοποίηση της πτήσης του θραύσματος.
Εκτός από τα κλασικά φυσίγγια με βολή, τα ρωσικά μαχητικά άρχισαν να χρησιμοποιούν ειδικά πυρομαχικά "Interception", τα οποία περιέχουν τμήματα μολύβδου που συνδέονται με νήμα αραμιδίου.
Μεταλλικά στοιχεία του φυσιγγίου χτυπούν τις λεπτομέρειες του drone και το νήμα εμπλέκεται στις βίδες του.

Drones FPV κατά μεγάλων... drones με «παραμορφωτικό» καμουφλάζ

Ένα άλλο πράγμα στον τομέα του πολέμου κατά των drones ήταν η χρήση drones FPV για την καταπολέμηση μεγάλων αναγνωριστικών drones.
Τα τετρακόπτερα προλαβαίνουν τη συσκευή, η κάμερα της οποίας κατευθύνεται προς τα κάτω και χτυπούν ανεμπόδιστα
Η προστασία από τη σύγχρονη αναγνώριση στον αέρα, που έκανε για πρώτη φορά ο Ρώσος πιλότος Peter Nesterov το 1914, ήταν επίσης παρμένη από το παρελθόν.
Οι χειριστές drone χρησιμοποιούν χρωματισμό καμουφλάζ, μειώνοντας την ορατότητα των UAV από το έδαφος.
Ειδικότερα, στη ζώνη SVO εμφανίστηκαν drones με «παραμορφωτικό» καμουφλάζ, το οποίο αναπτύχθηκε και κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου βήματος.
Ταυτόχρονα, εξελίχθηκαν και τα ίδια τα FPV-drones.
Το πιο σημαντικό φαινόμενο σε αυτόν τον τομέα ήταν η εξάπλωση συσκευών με έλεγχο fiber-opal, οι οποίες δεν φοβούνται την επίδραση του EW.
Για παράδειγμα, τα ρωσικά ενσύρματα οχήματα "Canny Vandal Novgorod" χρησιμοποιούνται ενεργά κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Kursk.
Εκτός από την αντίσταση στις παρεμβολές, τέτοια drones χαρακτηρίζονται από καλή ποιότητα εικόνας, η οποία επιτρέπει στον χειριστή να επιλέξει γρήγορα μια ευάλωτη περιοχή για να χτυπήσει τον στόχο.
Το 2024, τα drones στις περισσότερες περιπτώσεις επικράτησαν σε αντιπαράθεση με συστήματα EB «τάφρων».
Ωστόσο, οι ειδικοί συνεχίζουν να εργάζονται και είναι πιθανό ότι στο εγγύς μέλλον οι παρεμβολές θα γίνουν ξανά το κύριο μέσο προστασίας από τα UAV.

H εμπειρία του "Hunter" (Κυνηγού)


Πολύ πριν την έναρξη της SVO, που έκανε τα drones ένα από τα κύρια θέματα στον τομέα των όπλων, το Hunter UAV ήταν από τις πιο συζητημένες στρατιωτικές εξελίξεις στη Ρωσία.
Πιστεύεται ότι το διαστημόπλοιο με βάρος απογείωσης 25 τόνων δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες του μαχητικού Su-57.
Ταυτόχρονα, τα μαχητικά καθήκοντα «Hunter» μπορεί να εκτελέσει και σε συνδυασμό με το επανδρωμένο αεροσκάφος.
Ένα βαρύ επιθετικό drone που είναι ικανό να μεταφέρει βόμβες ακριβείας και πυραύλους πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 2019.
Ωστόσο, στη ζώνη μάχης, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η συσκευή έφτασε μόλις λίγα χρόνια αργότερα.
Το καλοκαίρι του 2023, υπήρξαν αναφορές για πιθανή χρήση του "Hunter" για χτυπήματα κατά των Ουκρανικών APU στο Sumy και το 2024 υπήρξε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αποδείκνυε τη χρήση drone στην ζώνη SVO.
Τον Οκτώβριο, το Hunter καταρρίφθηκε πάνω από έδαφος ελεγχόμενο από τον εχθρό.
Ο στρατιωτικός ανταποκριτής Alexander Kots είπε ότι το drone έπεσε κάτω από την Konstantinovka. 003_4.jpg
Η κύρια εκδοχή του συμβάντος είναι η καταστροφή της συσκευής από πύραυλο αέρος-αέρος που εκτοξεύτηκε από μαχητικό.

Πιθανώς, ο «Κυνηγός» που βγήκε εκτός ελέγχου καταρρίφθηκε έτσι ώστε ένα επισκευάσιμο δείγμα να μην πέσει στα χέρια του Κιέβου και των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Αργότερα υπήρξαν φωτογραφίες που δείχνουν τα συντρίμμια της συσκευής - έναν καμένο κινητήρα και στοιχεία από το φτερό.
Επίσης, στο σημείο της συντριβής παρατηρήθηκε το κεφάλι ενός πυρομαχικού (UMPB) D-30SN, το οποίο θεωρείται ένα σχετικά φθηνό μέσο καταστροφής υψηλής ακρίβειας.
Ως εκ τούτου, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο «Κυνηγός» ετοιμαζόταν να νικήσει επίγειους στόχους.
Η αμερικανική έκδοση του Forbes ανέφερε ότι τα θραύσματα του «Κυνηγού» βγήκαν για περαιτέρω μελέτη.
Η δημοσίευση παραδέχτηκε ότι δυτικοί ειδικοί ενδιαφέρονται για τα υλικά του UAV glidal και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της συσκευής.
Η μελέτη των στοιχείων του "Hunter", που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τις εξελίξεις στο Su-57, θα επιτρέψει να γίνουν διακριτές οι αδυναμίες του μαχητικού και να κατανοηθεί πόσο η Ρωσία έχει προχωρήσει στις τεχνολογίες stealth.
Παρά την απώλεια ενός ακριβού drone και ένα πιθανό «διάβασμα» δεδομένων σχετικά με τη ρωσική τεχνολογία στα χέρια του εχθρού, το περιστατικό του Οκτωβρίου μπορεί να υποδηλώνει πρόοδο στις εργασίες για το "Hunter".
Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2024, ο Sergei Semka, ο οποίος κατείχε τη θέση του αντικυβερνήτη της περιοχής του Novosibirsk, παραδέχτηκε ότι η σειριακή παραγωγή των "Κυνηγών" θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Αυτή η συσκευή μπορεί να συμπληρώσει ή να αντικαταστήσει εν μέρει τα επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση τακτικών πυραύλων και βομβών.
Ωστόσο, γι 'αυτό, οι σχεδιαστές πρέπει να εξαλείψουν τα ελαττώματα που οδήγησαν στην απώλεια του "Κυνηγού".

F-16 στην Ουκρανία: Πέταξαν αλλά δεν άλλαξε τίποτε...

Το 2024, οι δυτικές χώρες «έκλεισαν» την επόμενη κατηγορία αιτημάτων του Κιέβου, μεταφέροντας αμερικανικά μαχητικά F-16 στις αεροπορικές δυνάμεις της χώρας.
Τα πρώτα μηνύματα για πιθανή μεταφορά δυτικών αεροσκαφών εμφανίστηκαν στις αρχές του 2023 και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί αναλυτές μίλησαν για το πώς τα νέα αεροσκάφη θα επηρεάσουν την πορεία των εχθροπραξιών. Ειδικότερα, οι ειδικοί επεσήμαναν την υπεροχή των σύγχρονων ρωσικών μαχητικών έναντι του F-16 A/B Block 20 MLU, το οποίο παρέλαβε το Κίεβο.
Τονίστηκε επίσης ότι τα F-16 τα ίδια, θα είναι στάνταρ στόχος για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας με τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά της ουκρανικής αεροπορίας, τα οποία χτυπούνται επιτυχώς.
Ταυτόχρονα, πιστευόταν ότι το F-16 θα μπορούσε να γίνει απειλή για τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα και τακτικά αεροσκάφη, χτυπώντας ενεργά επίγειους στόχους με βόμβες και πυραύλους και θα ενισχύσει την αεράμυνα.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι προβλέψεις έχουν βγει μόνο εν μέρει.
Δεδομένα για αεροπορικές μάχες με το F-16 δεν εμφανίστηκαν και το Κίεβο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί σοβιετικά αεροσκάφη για τη χρήση όπλων αέρος-εδάφους.
Ταυτόχρονα, αρκετά βίντεο εμφανίστηκαν στο δίκτυο, που φέρεται να καταδεικνύουν τη χρήση των F-16 εναντίον drones και πυραύλων cruise, που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν στόχους μακριά από τη γραμμή επαφής.
Εκπληρώνοντας καθήκοντα που δεν συνεπάγονται συνάντηση με ρωσικά μαχητικά και αντιαεροπορικά συστήματα, η ουκρανική αεροπορία έχασε το πρώτο F-16. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, το αεροσκάφος συνετρίβη για να αποκρούσει ένα χτύπημα πυραύλων.
Tην ίδια στιγμή, πηγή των New York Times, που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της έρευνας, είπε ότι οι ερευνητές εξετάζουν και την έκδοση με «φιλικά πυρά» για τον υπολογισμό του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot.
Ο συνομιλητής της Wall Street Journal, με τη σειρά του, ανέφερε ότι η απώλεια του αεροσκάφους συνδέεται με την ανεπαρκή εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.
Παρά την περιορισμένη χρήση του F-16, το Κίεβο συνεχίζει να δέχεται αεροσκάφη και η Δύση συνεχίζει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους.
Επομένως, δεν μπορεί να αποφανθεί ότι στο μέλλον, μαχητικά που μπορούν να φέρουν σύγχρονους πυραύλους αέρος-αέρος, καθώς και πυραύλους κρουζ και ρυθμιζόμενες βόμβες Joint Direct Attack Munition (JDAM), θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν για χτυπήματα.
Εν τω μεταξύ, μπορεί να ειπωθεί ότι το 2024, το F-16 ουσιαστικά δεν επηρέασε την πορεία της SVO.
004_2.jpg
Oreshnik ή "Oshny" - Νέα εποχή... τρομου

Όσον αφορά το πιο σημαντικό γεγονός σχετικά με τις αμυντικές εξελίξεις της Ρωσίας, συνέβη τον Νοέμβριο, και ήταν η εμφάνιση ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (BDS) ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (IBM) που χτύπησε ουκρανικό στόχο στο Dnepropetrovsk, του Oreshnik!
Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς που σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήθηκε ως βαλλιστικός πύραυλος με υπερηχητικό εξοπλισμό χωρίς πυρηνικά, όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, αναπτύχθηκε ως απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν τέτοιου είδους πυραύλους στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Τόνισε ότι η Ουάσιγκτον έκανε λάθος καταστρέφοντας τη Συνθήκη για την εξάλειψη των ενδιάμεσων και βραχύτερων πραγμάτων (INF Treaty) το 2019, η οποία ισχύει από το 1988.
Η Συνθήκη INF απαιτούσε από τα μέρη να καταστρέψουν τα μέσα μεσαίας εκτόξευσης (1000 -5500 χιλιόμετρα) και λιγότερα (500-1000 χιλιόμετρα) και επίσης να μην τα παράγουν στο μέλλον.
Ο Ρώσος πρόεδρος παρατήρησε επίσης, ότι δεν υπάρχουν μέσα αντιμετώπισης του «Oshashnik», το οποίο επιτίθεται στον στόχο με ταχύτητα 10 αριθμών Mach (2,5-3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο).

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η Ρωσία άρχισε τη μαζική παραγωγή του "Ohshny" που έχει βεληνεκές 5,500 χιλιομέτρων.

Πιστεύεται ότι το Oreshnik, που χτύπησε το "Yuzhmash", εκτοξεύτηκε από το χώρο δοκιμών Kapuston Yar στην περιοχή του Astrah.
Ο πύραυλος, ο οποίος ανέπτυξε ταχύτητες έως και 11 Mach, πέταξε στον στόχο σε 15 λεπτά.
Αυτή η παράμετρος του ρωσικού BRSD προκάλεσε ανησυχία στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Έτσι, οι δημοσιογράφοι της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail υπολόγισαν ότι ο «Ohshny» θα μπορεί να πετάξει στο Βερολίνο σε 11-12 λεπτά και σε 15-16 λεπτά ο πύραυλος μπορεί να φτάσει στο Παρίσι.
Το Ινστιτούτο Kurchatov εξήγησε ότι η δημιουργία του "Oridnik" έγινε δυνατή, μεταξύ άλλων χάρη στα ρωσικά υλικά που μπορούν να αντέξουν τη θερμοκρασία έως και δύο χιλιάδων βαθμών.
Εκτός από την ταχύτητα, τα πλεονεκτήματα του πυραύλου περιλαμβάνουν την ικανότητα αποφυγής αναχαίτισης.
Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «National Defense» Igor Korotchenko είπε ότι το νέο BRSD έχει μια πολύ μικρή ενεργή περιοχή - τη στιγμή της πτήσης κατά την οποία ο πύραυλος είναι πιο ευάλωτος.
Επίσης από την αναχαίτιση προστατεύεται από κάθε μονάδα μάχης που κάνει αντιπυραυλικό ελιγμό στο δρόμο προς τον στόχο.
oreshnik_1.jpg
Παρά την απήχηση που προκάλεσε τη χρήση του "Lash", δεν υπήρξαν ορατές αλλαγές στις "ψυχρές" και "καυτές" αντιπαραθέσεις.
Το Κίεβο, χρησιμοποιώντας τις αρθείσες απαγορεύσεις, προσπαθεί να επιτεθεί στο έδαφος της Ρωσίας με όπλα μεγάλης εμβέλειας ξένης παραγωγής και η Δύση συνεχίζει να προμηθεύει αυτά τα όπλα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη σειρά τους, λιγότερο από ένα μήνα μετά το χτύπημα του «Ohshny» δοκίμασαν τον υπερηχητικό πύραυλο Long Range Hypersonic Weapon (LRHW), ο οποίος αναφέρεται σε πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς. Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Karin Kneissl, η Ευρώπη δεν άκουσε το σήμα που δόθηκε κατά τις δοκιμές του «Oreshnik» και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν κατάλαβαν ούτε το μήνυμα του πυραύλου ούτε τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο: «Δυστυχώς, μπορώ να σημειώσω ότι δεν κατάλαβαν το μήνυμα, ούτε τον Ρώσο πρόεδρο ο οποίος είπε ότι δεν θέλει να υποκινήσει τη μετάβαση στον πυρηνικό πόλεμο.
Ήθελε να τονίσει ότι υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές στο [στρατιωτικό] οπλοστάσιο (...) που έχουν συγκρίσιμους δείκτες με τα πυρηνικά όπλα, αλλά παρόλα αυτά αυτό το σήμα δεν ακούστηκε», είπε ο Kneissl.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.