Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Αρειος Πάγος

 

ΟΙΕΛΕ: Τα σχολεία που παραβιάζουν τα ωράριο θα κοινοποιούνται δημόσια, για να διαπιστώνουν όλοι οι πολίτες, κυρίως δε οι γονείς που δαπανούν από το υστέρημά τους, το βαθμό της εκμετάλλευσης που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί

Παράνομη υπερωρία αποτελεί για τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με απόφαση του Άρειου Πάγου, η  υπέρβαση 24 ωρών διδακτικής απασχόλησης την εβδομάδα, 6 ωρών διδακτικής και εξωδιδακτικής απασχόλησης την ήμερα κ α ι  30 ωρών διδακτικής και εξωδιδακτικής απασχόλησης την εβδομάδα) χωρίς την τήρηση των νομίμων διατυπώσεων.

Αυτό τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) τονίζοντας ότι στο εξής θα κινηθεί εναντίον ιδιοκτητών ή κρατικών «λειτουργών» που δεν τηρούν το νόμο ή δεν ελέγχουν τους παραβάτες προκειμένου να τους «προστατεύσουν», καθώς έχει διαπιστώσει ότι ορισμένω ιδιωτικά σχολεία επιχειρούν να παραβιάσουν το νόμιμο ωράριο λειτουργίας και να επιβάλουν παράνομες υπερωρίες χωρίς καμιά αμοιβή, κυρίως σε «ανεπιθύμητους» εκπαιδευτικούς.

«Επειδή, δυστυχώς, κάποιοι «πονηροί» ιδιοκτήτες επιμένουν και κάποιοι (ευτυχώς λίγοι) κρατικοί επόπτες σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κάνουν τα στραβά μάτια για ευνόητους λόγους, υποχρεωνόμαστε να αναφέρουμε τι προβλέπει η νομοθεσία αλλά και σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου», σημειώνει η ΟΙΕΛΕ.

Ολη η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Είχαμε ενημερώσει στην αρχή του σχολικού έτους για την απόπειρα πολλών σχολείων, δυστυχώς, μεταξύ των οποίων κάποιων μεγάλων και επώνυμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να παραβιάσουν το νόμιμο ωράριο λειτουργίας και να επιβάλουν παράνομες υπερωρίες χωρίς καμιά αμοιβή, κυρίως σε «ανεπιθύμητους» εκπαιδευτικούς. Επειδή, δυστυχώς, κάποιοι «πονηροί» ιδιοκτήτες επιμένουν και κάποιοι (ευτυχώς λίγοι) κρατικοί επόπτες σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κάνουν τα στραβά μάτια για ευνόητους λόγους, υποχρεωνόμαστε να αναφέρουμε τι προβλέπει η νομοθεσία αλλά και σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου.

Τι αναφέρει λοιπόν η νομοθεσία; Το εργασιακό́ ωράριο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ρυθμίζεται με την παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (167 Α ́), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Η διάταξη αναφέρει το εξής:

«Το εργασιακό ωράριο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ανέρχεται κατά μέγιστο όριο σε έξι (6) ώρες ημερησίως ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα

Ποια «πονηριά» μεταχειρίζονται κάποια ιδιωτικά σχολεία; Μεταφράζουν τη διάταξη «μαθηματικά», δηλ. ή ισχύει το ένα ή ισχύει το άλλο. Με τον τρόπο αυτό αναγκάζουν κάποιους εκπαιδευτικούς να εργάζονται τη μία ημέρα 8 ώρες (!) με την υπόσχεση ότι μια άλλη ημέρα της εβδομάδας δύο ώρες λιγότερο, ώστε να έχουμε μέσο όρο το …6ωρο! Συχνά, βέβαια, δεν τηρείται τίποτα από αυτά και οι εκπαιδευτικοί εργάζονται «επίσημα» 8 ώρες τη μία και 4 την άλλη συν κάποιες «αδήλωτες» ώρες που τις προσφέρουν οι συνάδελφοι «εθελοντικά», με την απειλή της απόλυσης. Δυστυχώς, με την ανοχή ορισμένων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, το ωράριο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχει γίνει λάστιχο…

Τι ισχύει, λοιπόν, με το «ή 6 ώρες ημερησίως ή 30 ώρες την εβδομάδα»; Την ερμηνεία δίνει η υπ. Αριθμ. ΑΠ 252/2008 απόφαση του Άρειου Πάγου που αναφέρει ότι:

«Από τις παραπάνω διατάξεις προκύπτει ότι, οι εκπαιδευτικοί των πιο πάνω σχολείων είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν την εβδομάδα 24 ώρες διδακτικής εργασίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα διαλείμματα, ή 6 ώρες εργασίας διδακτικής και εξωδιδακτικής την ημέρα ή 30 ώρες διδακτικής και εξωδιδακτικής εργασίας την εβδομάδα. Η υπέρβαση των ωρών αυτών απασχόλησης (δηλαδή των 24 ωρών διδακτικής απασχόλησης την εβδομάδα, των 6 ωρών διδακτικής και εξωδιδακτικής απασχόλησης την ήμερα κ α ι των 30 ωρών διδακτικής και εξωδιδακτικής απασχόλησης την εβδομάδα) χωρίς την τήρηση των νομίμων διατυπώσεων αποτελεί παράνομη υπερωρία. Στην εξωδιδακτική απασχόληση περιλαμβάνονται εκδρομές, περίπατοι και εφημερίες των εκπαιδευτικών.»

Σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η υπ’ αριθμ. 97/2014 απόφαση Εφετείου Λαρίσης:

«Από τις πιο πάνω διατάξεις, σαφώς συνάγεται ότι οι απασχολούμενοι σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία δάσκαλοι απασχολούνται με το διδακτικό τους έργο και το συνδεόμενο με αυτό γενικότερο εκπαιδευτικό έργο που στις διατάξεις αυτές περιγράφεται, κατ' ανώτατο όριο επί έξι (6) ώρες την ημέρα και τριάντα (30) την εβδομάδα»

(Για τη συλλογή των στοιχείων ευχαριστούμε θερμά τους συναδέλφους του ΣΚΦΕ και το νομικό γραφείο του κ. Α. Ρουπακιώτη που συνέδραμαν την προσπάθειά μας).

Η παρούσα ανακοίνωσή μας θα γνωστοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στην Διεύθυνση Β/μιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στην Αττική που έχουν καταγραφεί οι παρανομίες. Προειδοποιούμε ότι η ΟΙΕΛΕ θα κινηθεί εναντίον ιδιοκτητών ή κρατικών «λειτουργών» που δεν τηρούν το νόμο ή δεν ελέγχουν τους παραβάτες προκειμένου να τους «προστατεύσουν».

Καλούμε, τέλος, τους συναδέλφους να ενημερώνουν την ΟΙΕΛΕ για τέτοιου τύπου παρανομίες. Τα σχολεία που παραβιάζουν τα ωράριο θα κοινοποιούνται δημόσια, για να διαπιστώνουν όλοι οι πολίτες, κυρίως δε οι γονείς που δαπανούν από το υστέρημά τους, το βαθμό της εκμετάλλευσης που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί των παιδιών τους.

https://www.alfavita.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.