Στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αυτή των ΗΠΑ, δεν μπορούν να αποφασίσουν γιατί έχουν εξαφανιστεί με αυτή την ένταση τα αβγά από τα ράφια των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και γιατί οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί. Μια από τις πρώτες δηλώσεις της νέας εκπροσώπου του προέδρου Τραμπ, αφορούσε το θέμα των αβγών και επέρριπτε ευθύνες στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπάιντεν. Είναι γνωστό ότι μια καλπάζουσα μορφή γρίπης των πτηνών εξαπλώνεται στη χώρα και όπου σκάει ένα κρούσμα, σφάζονται υποχρεωτικά όλα τα κοτόπουλα της ευρύτερης περιοχής. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι μεγάλες ελλείψεις και βέβαια οι μεγάλες… αυξήσεις. Τοπικά πληθωριστικά φαινόμενα, που είναι δύσκολα να αντιμετωπιστούν. Η εκπρόσωπος Τραμπ, άφησε να εννοηθεί ότι κακώς σφάζονται τα ζώα. Αντε, βρες άκρη. Μάχη μεταξύ της ασφάλειας των τροφίμων και του προβλήματος που προκαλούν οι ελλείψεις στην αγορά.

Οι τιμές των αβγών αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο, έναντι του Νοεμβρίου περίπου κατά 14% και άνω του 60% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Δεν ήταν και λίγο. Το πρόβλημα ήταν ότι οι αυξήσεις συνεχίστηκαν και εντάθηκαν τον Ιανουάριο και ιδιαίτερα τις μέρες μετά την ορκωμοσία Τραμπ. Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα και κάντε αναγωγή τι θα συζητάγαμε εδώ στην Ελλάδα, υπάρχουν περιοχές που οι πελάτες αγοράζουν με πλαφόν έως δύο χαρτοκιβώτια τα αβγά τους. Δηλαδή κάτι σαν «δελτίο». Αυτό συμβαίνει σε καταστήματα που υπάρχει προϊόν, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι σε πολλά καταστήματα δεν υπάρχει ούτε ίχνος αβγού. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν καταγγελίες ότι οι τιμές για όσους βρίσκουν προϊόν, αυτές έχουν διπλασιαστεί.

Και ο χρόνος πιέζει. Τα νέα κοτόπουλα για να φτάσουν να γεννούν ένα αβγό τουλάχιστον την ημέρα, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες. Αλλά φαίνεται ότι ψάχνοντας στις ΗΠΑ, βρίσκουν και άλλα προβλήματα στη συγκεκριμένη αγορά. Για παράδειγμα διαπιστώθηκε ότι ένας δεύτερος παράγοντας που αυξάνει τις τιμές των αβγών είναι η επίμονη έλλειψη οδηγών φορτηγών στις ΗΠΑ, λόγω συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος μεταφοράς.

Η Ελλάδα και συνολικά η Ευρώπη δεν δείχνουν να επηρεάζονται. Οι τιμές των αβγών από τα υψηλά που είχαν φτάσει πριν από 12 μήνες, έκτοτε συνεχώς υποχωρούν. Η παραγωγή παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο ευρωπαϊκός περίγυρος διαθέτει ισχυρά αποθέματα για να καλύψει τυχόν ελλείψεις. Αλλωστε παραμένουμε αυτάρκεις σε ποσοστό που ξεπερνά το 84%. Το πρόβλημα είναι ότι το ίδιο ίσχυε και πριν από δύο χρόνια, όταν στις ΗΠΑ ξεκινούσαν τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών και στην Ελλάδα οι μονάδες αύξαναν τις τιμές, καθώς επιβαρύνονταν από ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και της ενέργειας, αλλά και από κόστη όπως τα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά και τα εργατικά. Πολλές από αυτές τις επιβαρύνσεις τις έχουμε κρύψει κάτω από το χαλί. Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν…

https://www.ot.gr