Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Έρχεται σεισμός

Έρχεται σεισμός - Τεράστια ένταση στη Βαλτική, μήνυμα σοκ από Ρωσία - Ανατροπή με νέο αμυντικό σύμφωνο Βρετανίας – Γερμανίας

Έρχεται σεισμός - Τεράστια ένταση στη Βαλτική, μήνυμα σοκ από Ρωσία - Ανατροπή με νέο αμυντικό σύμφωνο Βρετανίας – Γερμανίας

Βρετανία και Γερμανία θα υπογράψουν στις 17/7 συμφωνία που περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση «στρατηγικής απειλής»
(upd5) Κάτι επικίνδυνο και σοβαρό φαίνεται να ετοιμάζεται στην Ευρώπη τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με αμείωτη ένταση και νέες γεωπολιτικές εντάσεις εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως στον Καύκασο μετά την κλιμάκωση της οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Στον απόηχο των πυρετωδών στρατιωτικών προετοιμασιών της Πολωνίας, της Φινλανδίας και των κρατών της Βαλτικής, η Ρωσία διαμηνύει πως λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια της, προειδοποιώντας πως η Βαλτική Θάλασσα έχει μετατραπεί σε μια ζώνη οξείας στρατιωτικής αντιπαλότητας, κάτι που κατά τη Μόσχα συνιστά μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.
Και ενώ στην ανατολική Ευρώπη, στήνεται ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι Βρετανία και Γερμανία ετοιμάζονται να υπογράψουν μια νέα αμυντική συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα: σε αυτήν προβλέπεται στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση στρατηγικής απειλής για μια από τις δύο χώρες.

Νέο αμυντικό σύμφωνο Βρετανίας - Γερμανίας

Βρετανία και Γερμανία ετοιμάζονται να υπογράψουν μια ευρύτατη συμφωνία που περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση «στρατηγικής απειλής» για μία από τις δύο χώρες.
Είναι προφανές πως η στρατηγική απειλή αφορά τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Politico, η συμφωνία στοχεύει στο «να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ικανότητα αποτροπής χωρίς εξάρτηση από τις ΗΠΑ».
Ο πρωθυπουργός Keir Starmer και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz είχαν θέσει τις βάσεις για τη συμφωνία σε κοινή δήλωση τους το περασμένο καλοκαίρι, υποσχόμενοι στενότερη συνεργασία για την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.
Το κείμενο της συμφωνίας είναι κοντά στην ολοκλήρωση, σύμφωνα με αξιωματούχους και αναμένεται να υπογραφεί στις 17 Ιουλίου, πριν κλείσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τα κοινοβούλια των δύο κρατών.

Ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας

Κύρια κεφάλαια της συμφωνίας αφορούν την άμυνα, βασιζόμενα στη Συμφωνία Trinity House που υπογράφηκε πέρυσι και ορίζει ότι οποιαδήποτε στρατηγική απειλή για μία χώρα αποτελεί απειλή και για την άλλη.
Αυτό θα δώσει στη Γερμανία ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας με τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης,
σύμφωνα με την επιθυμία του Γερμανού καγκελάριου Friedrich Merz να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αποτροπή ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ.
Παρότι η συμφωνία πιθανότατα θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ ως ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής τους άμυνας, η ένταξη αυτής της ρήτρας τονίζει την προσπάθεια των ευρωπαϊκών συμμάχων να συνεργαστούν στενότερα στην ασφάλεια, καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη διατλαντική αμυντική συμμαχία.
H συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, τις μεταφορές, την έρευνα και την καινοτομία.
Θα περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για προώθηση των διασυνοριακών ανταλλαγών — ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα για την κυβέρνηση Starmer, που δέχεται πιέσεις για τη μείωση της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης.

Οι ΗΠΑ αποσύρονται σταδιακά από Ευρώπη, Ουκρανία

Η κίνηση αυτή του Λονδίνου και του Βερολίνου αποκτά ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που οι ΗΠΑ
φαίνεται πως σταδιακά αποδεσμεύονται από τη στρατιωτική στήριξη της Ευρώπης.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε το δημοσίευμα των New York Times που αναφέρει πως οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυρομαχικά για μερικούς μήνες
«Η παύση των προμηθειών θα επεκταθεί σε πυραύλους για τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, σε υψηλής ακρίβειας πυρομαχικά πυροβολικού και σε πυραύλους που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις για τα αμερικανικά μαχητικά F-16», επισημαίνει το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές από το Πεντάγωνο.
Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πώς η διακοπή αυτή θα επηρεάσει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανέφεραν ότι ο λόγος για την καθυστέρηση είναι η ανησυχία για την έλλειψη πυρομαχικών που μπορεί να χρειαστούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για «έκτακτες καταστάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου».
«Η απόφαση ελήφθη διότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα.
Προηγήθηκε ανασκόπηση της στρατιωτικής μας βοήθειας και υποστήριξης σε άλλες χώρες, που ετοίμασε το Υπουργείο Άμυνας.
Η ισχύς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητη - αρκεί να ρωτήσετε το Ιράν», τονίζουν οι New York Times, παραθέτοντας λόγια εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.
Δημοσίευμα του Politico ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διέκοψε τις προμήθειες πυραύλων για συστήματα αεράμυνας και υψηλής ακρίβειας πυρομαχικών στην Ουκρανία λόγω έλλειψης αποθεμάτων


Όσο λιγότερα όπλα στην Ουκρανία, τόσο πιο κοντά το τέλος του πολέμου

Αναφερόμενος στις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε πως η μείωση ή η διακοπή των προμηθειών όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία φέρνει πιο κοντά το τέλος της σύγκρουσης.
«Από όσο καταλαβαίνουμε, ο λόγος για αυτήν την απόφαση ήταν οι άδειες αποθήκες, η έλλειψη αυτών των όπλων στις αποθήκες.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, όσο λιγότερα όπλα παρέχονται στην Ουκρανία, τόσο πιο κοντά είναι το τέλος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο Peskov.

Μήνυμα από Ρωσία: Κίνδυνος στην Βαλτική

Την ίδια στιγμή η Ρωσία προειδοποιεί για τις εξελίξεις στη Βαλτική Θάλασσα, κατόπιν των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αλλά και των πυρετωδών πολεμικών προετοιμασιών από Πολωνία, Φινλανδία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ηγεσίες των κρατών αυτών μιλούν για πόλεμο με τη Ρωσία έως το 2030 ή ... και νωρίτερα.

Η Μόσχα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της εν μέσω των ενεργειών του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Grushko.
«Θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι αυτή η περιοχή έχει μετατραπεί σε ζώνη οξείας στρατιωτικής αντιπαλότητας και αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο.
Είναι γνωστό ότι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνά μας», είπε ο Grushko.
«Έχουν αναδημιουργηθεί δύο στρατιωτικές περιφέρειες, έχει υπογραφεί και τεθεί σε ισχύ συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας, και οι δυνατότητες του στόλου και της παράκτιας άμυνας ενισχύονται», συνέχισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.
«Έτσι, θα είμαστε πλήρως οπλισμένοι και δεν θα επιτρέψουμε στο ΝΑΤΟ να προβάλλει δύναμη από τη Βαλτική, βόρεια κατεύθυνση» επισήμανε ο Grushko.

Πολεμικές προετοιμασίες

Πράγματι, η ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής εξελίσσεται σε μια από τις πιο καυτές ζώνες της Ευρώπης.

Πολωνία, Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής λαμβάνουν αποφάσεις που μέχρι πρότινος θα θεωρούνταν αδιανόητες.
Όλα αυτά τα κράτη – που σημειωτέον έχουν κοινά σύνορα με τη Ρωσία - έχουν αρχίσει μια συντονισμένη στρατιωτική ενίσχυση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αποχώρηση από διεθνείς συνθήκες, ναρκοθετήσεις, κατασκευή οχυρωματικών έργων και μαζικές αγορές εξοπλισμού.
Το κοινοβούλιο της Πολωνίας (Sejm) ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Οτάβα, η οποία απαγορεύει τη χρήση, αποθήκευση, παραγωγή και μεταβίβαση αντιανθρώπινων ναρκών.
«Δεν μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί που να μας εμποδίζουν να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Władysław Kosiniak-Kamysz.
Την ίδια απόφαση έλαβαν η Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Φινλανδία — όλες τους συνορεύουν με τη Ρωσία.

Στήνουν ναρκοπέδια

Ιδιαίτερα ευάλωτη θεωρείται η Λιθουανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνεται, η Λιθουανία προετοιμάζεται για την άμυνα κατά μήκος των 730 χιλιομέτρων συνόρων με δύο «εχθρικά» κράτη, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία (περιοχή Kaliningrad).
Στρατιωτικοί αναλυτές στις χώρες της Βαλτικής ήδη μελετούν πού είναι στρατηγικά πιο χρήσιμο να τοποθετηθούν ναρκοπέδια.
Η Λιθουανία έχει διαθέσει 800 εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή αντιαρματικών και αντιανθρώπινων ναρκών.
Οι αρχές βιάζονται: σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας Dovilė Šakalienė, η Ρωσία ενδέχεται να επιτεθεί το διάστημα 2028–2030.
Οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών χτίζουν καταφύγια και αποθηκεύουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
«Αλλά μπορεί να συμβεί και νωρίτερα», προειδοποιεί η υπουργός.
«Αν οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία αποτύχουν και η Ρωσία χρησιμοποιήσει την κατάπαυση του πυρός για να ανασυνταχθεί και να ενισχύσει τη στρατιωτική της βιομηχανία — πιθανόν με την άρση κυρώσεων — τότε το παράθυρο απειλής μειώνεται σε δύο με τρία χρόνια».

Γραμμή Μαζινό στη Βαλτική

Η ναρκοθέτηση δεν είναι το μόνο μέτρο.

Η Πολωνία το 2024 ξεκίνησε το πρόγραμμα «Eastern Shield» για τη δημιουργία συγκροτήματος αμυντικών οχυρώσεων στα σύνορα, με στόχο την αντιμετώπιση της Λευκορωσίας και της Ρωσίας.
Η ολοκλήρωση σχεδιάζεται για το 2028 και το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 10 δισεκατομμύρια ζλότι (2,5 δισ. δολάρια).
Από το παράδειγμα της Πολωνίας εμπνέονται και οι χώρες της Βαλτικής.
Η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία σχεδιάζουν να κατασκευάσουν περίπου 1.000 καταφύγια.
Μόνο η Εσθονία σκοπεύει να δαπανήσει 60 εκατομμύρια ευρώ.
Κάθε καταφύγιο θα ενισχυθεί επιπλέον για προστασία από πυροβολικό και θα φιλοξενεί έως δέκα στρατιώτες — δηλαδή ολόκληρο τον ειρηνικό στρατό της Εσθονίας.
Φυσικά θα κατασκευαστούν αντιαρματικές τάφροι, συρματοπλέγματα, «δόντια του δράκου» και άλλα εμπόδια για ανθρώπινο δυναμικό και μηχανοκίνητες μονάδες.
Ακόμη και στη Δύση αναγνωρίζεται ότι η σύγκριση με τη Γραμμή Μαζινό δεν είναι ακριβής.
«Η ιδέα είναι να επιβραδυνθούν οι εισβολείς και να κατευθυνθούν σε περιοχές όπου το ΝΑΤΟ θα μπορεί να αντεπιτεθεί με καλύτερους όρους», αναφέρουν οι Times, επικαλούμενοι τον Donatas Palavenis, αξιωματικό του λιθουανικού στρατού και ερευνητή του Baltic Institute of Advanced Technology στο Vilnius.

Θαλάσσιο μέτωπο

Ο ναυτικός τομέας της πιθανής σύγκρουσης δεν έχει παραμεληθεί.

Η εστίαση είναι στα πολλαπλών χρήσεων ταχύπλοα σκάφη κρούσης.
Πιθανός προμηθευτής είναι η φινλανδική εταιρεία Marine Alutech.
Η Λετονία και η Λιθουανία σχεδιάζουν να αγοράσουν σκάφη βασισμένα στο σχέδιο Watercat M18, σύμφωνα με το Defense News.
Η ίδια η Φινλανδία διαθέτει ήδη 12 τέτοια σκάφη.
Η Λιθουανία επιθυμεί τουλάχιστον δύο, εξοπλισμένα με βαρέα πολυβόλα και ισραηλινά πυραυλικά συστήματα Spike NLOS.
Τα σχέδια της Πολωνίας είναι ακόμη πιο φιλόδοξα.
Μέχρι το τέλος του 2025, το πολωνικό ναυτικό σκοπεύει να παραγγείλει τρεις ή τέσσερις μη πυρηνικές υποβρύχιες μονάδες, με πιθανές προτάσεις από Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Νότια Κορέα.

Πολωνία: Ο πιο ισχυρός χερσαίος στρατός της Ευρώπης

Τα τελευταία χρόνια, η Πολωνία όχι μόνο ενισχύεται ως κύρια ασπίδα του ΝΑΤΟ στα ανατολικά εδάφη της Συμμαχίας, αλλά διεκδικεί και τον ρόλο της πιο δυναμικά αναπτυσσόμενης στρατιωτικής δύναμης στην Ευρώπη.
Ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, πρωταγωνιστεί σε στρατιωτικές δαπάνες, με 4,12% του ΑΕΠ για το 2024.
Συνολικά προβλέπεται να δαπανηθούν 45 δισ. δολάρια, το 4,7% του ΑΕΠ.
Η Πολωνία ανανεώνει εντατικά τον στρατιωτικό εξοπλισμό της:

- Το 2020 υπέγραψε συμφωνία για 32 μαχητικά F-35, με το πρώτο να παραδίδεται το 2024.
- Το 2022, υπέγραψε πλαίσιο συμφωνίας για 1.000 νοτιοκορεατικά άρματα K2 Black Panther, αν και μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί εκτελεστικά συμβόλαια για 180 μονάδες, που ήδη παραδίδονται. Πάνω από το ένα τρίτο θα κατασκευαστεί στην Πολωνία σε συνεργασία με την Polish Armaments Group.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης 600 αυτοκινούμενα πυροβόλα K9 και τρεις μοίρες μαχητικών FA-50.
Το 2022 η Πολωνία ανακοίνωσε την αύξηση του στρατού σε 300.000 άτομα, ενώ τον Μάρτιο του 2025, ο πρωθυπουργός Donald Tusk δήλωσε ότι θα φτάσει τις 500.000.
«Σε δύο χρόνια, ο Πολωνικός Στρατός θα είναι η ισχυρότερη χερσαία δύναμη στην Ευρώπη», είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2023 ο πρώην υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.