Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Το Derinkuyu (στα ελληνικά Μαλακοπή)

 

Το Derinkuyu (στα ελληνικά Μαλακοπή)  
Είναι μια τεράστια υπόγεια πόλη στην Καππαδοκία όπου κάποτε ζούσαν 20.000 άνθρωποι!!! Η πόλη των 11 ορόφων είναι σχεδόν 3.000 ετών και ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία.
 
Ήταν το 1963 όταν ένας κάτοικος του χωριού Derinkuyu στην περιοχή της Καππαδοκίας, γκρεμίζοντας ένα τοίχο στο σπίτι του που ήταν – όπως όλα της περιοχής – σκαμμένο στο βράχο, ανακάλυψε έκπληκτος, ότι πίσω από τον βράχο υπήρχε ένα μυστηριώδες δωμάτιο το οποίο δεν είχε ξαναδεί. Αυτό το δωμάτιο τον οδήγησε σ’ ένα άλλο και μετά σε άλλο και ούτω καθ’ εξής.
 
Οι αρχαιολόγοι άρχισαν να μελετούν την υπόγεια πόλη και έφτασαν στα 40 μέτρα βάθος. Τελικά ανακαλύφθηκαν 11 επίπεδα εκ των οποίων μόνο στα οκτώ πρώτα είναι δυνατή η επίσκεψη, κάτι που ξεκίνησε το 1969. Στα υπόλοιπα γίνονται ακόμα μελέτες και ανασκαφές, από τους αρχαιολόγους. Οι βαριές πέτρινες πόρτες, οι οποίες απομόνωναν το υπόγειο συγκρότημα από τον έξω κόσμο έχουν ύψος 1-1,5 μ, 30-50 εκατ. στο πλάτος και ζυγίζουν 200-500 κιλά.
 
Το Derinkuyu φαίνεται ότι έφτασε στο απόγειο της δόξας του κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Μέχρι τότε είχε εξελιχθεί σε ένα εκτεταμένο πολυεπίπεδο συγκρότημα αποτελούμενο από έναν λαβύρινθο σηράγγων και θαλάμων, καλύπτοντας μια έκταση 445 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πιστεύεται ότι ο πληθυσμός του Derinkuyu έφτανε τους 20.000 κατοίκους. Eίχε ανέσεις σε άλλα υπόγεια συγκροτήματα σε όλη την Καππαδοκία, όπως πατητήρια κρασιού και λαδιού , στάβλους , κελάρια, αποθήκες, τραπεζαρίες και παρεκκλήσια .
 
Μοναδικό για το συγκρότημα Derinkuyu και βρίσκεται στον δεύτερο όροφο είναι ένα ευρύχωρο δωμάτιο με θολωτή οροφή. Έχει αναφερθεί ότι αυτή η αίθουσα χρησιμοποιήθηκε ως θρησκευτικό σχολείο και οι αίθουσες στα αριστερά ήταν σπουδές.
------------------------------
Via- Όμορφα, περίεργα,πρωτότυπα,παράξενα και σπάνια | www.fractalart.gr || Επιμ:Δ.Ντζαδήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.