Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Έρευνα – σοκ

Έρευνα – σοκ: Αδύναμοι οι στρατοί των κρατών μπροστά στην «καταιγίδα» των drones – Ο ρόλος των Tamir και Super Rapid
 

Έρευνα – σοκ: Αδύναμοι οι στρατοί των κρατών μπροστά στην «καταιγίδα» των drones – Ο ρόλος των Tamir και Super Rapid

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πληρώνει πάρα πολλά για πυραύλους, την ώρα που άλλες χώρες επενδύουν στον πολλαπλασιασμό φθηνών drones, που κοστίζουν κάτω από 20.000 δολάρια
Ο τρόπος πολέμου πλέον έχει αλλάξει.
Από το μέτωπο και την αεροπορία, δύο βασικοί πυλώνες της άμυνας, ή της επίθεσης μιας χώρας, πλέον η ισορροπία δυνάμεων κρίνεται στα… drones και την τεχνολογία.
Κι εδώ έρχεται μια νέα μεγάλη έρευνα των Epoch Times, που συμπεραίνει ότι για να μπορέσει το αμερικανικό Ναυτικό να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να χρησιμοποιήσει φθηνούς, εξαιρετικά αποτελεσματικούς πυραύλους όπως αυτούς που το Ισραήλ θέτει στα πλοία του.
Πρέπει επίσης να επωφεληθεί από τα μεγάλα βήματα στην τεχνολογία των όπλων για να προσφέρει στα πλοία της μεγάλη ώθηση τις ικανότητες αεράμυνας.
Ως έχει, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πληρώνει πάρα πολλά για πυραύλους, την ώρα που άλλες χώρες επενδύουν στον πολλαπλασιασμό φθηνών drones, που κοστίζουν κάτω από 20.000 δολάρια και που μπορούν να βλάψουν σοβαρά ένα πλοίο.
Ενώ ένα από αυτά τα φτηνά drones είναι πολύ απίθανο να βυθίσει τα αντιτορπιλικά, ένα μόνο drone αυτού του είδους είναι απολύτως ικανό να καταστρέψει κρίσιμα συστήματα επικοινωνιών, ραντάρ κ.λπ.

Και ένα μεγάλο σμήνος από αυτά τα drones είναι σε μεγάλο βαθμό απειλή για οποιοδήποτε στόλο.

Ακριβό εναντίον φθηνού

Το πρόβλημα είναι ότι, επί του παρόντος, τα κύρια όπλα που μπορεί μια μεγάλη χώρα να αναπτύξει για να υπερασπιστεί αυτά τα φτηνά drones είναι ακριβοί πύραυλοι που κοστίζουν περισσότερα από 900.000 δολάρια ή ακόμη και 4 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας.
Ακόμα κι αν μπορεί κάποιος να υπολογίσει ότι αυτοί οι πύραυλοι θα είναι 100% αποτελεσματικοί, η χρήση τους για άμυνα ενάντια σε έναν αντίπαλο που μπορεί να κατευθύνει εκατοντάδες drones σε ένα από τα πλοία, ή ακόμα και χιλιάδες για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστά μη βιώσιμη τη στήριξη σε αυτούς τους ακριβούς πυραύλους.

Η λύση του Tamir

Βέβαια, υπάρχει μια λύση στο πρόβλημα των πυραύλων που κοστίζουν πολλαπλάσιο από αυτό που θα έπρεπε — και το όνομά του είναι Tamir.
Ο πύραυλος Tamir είναι το οδοντωτό μέρος του συστήματος C-Dome του Ισραήλ, το οποίο είναι η ίδια η compact έκδοση του περίφημου συστήματος αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.
Με μόλις 50.000 δολάρια ο καθένας, οι πύραυλοι Tamir μπορούν να «ανταγωνιστούν» τα drone, ενώ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή τόσο των cruise όσο και βαλλιστικών πυραύλων.
Και με βεληνεκές 43 μιλίων, μπορούν να καταστρέψουν drones και πυραύλους που τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αναγκάστηκαν να καταστρέψουν χρησιμοποιώντας πυραύλους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων επειδή δεν έχουν τίποτα λιγότερο ακριβό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.
Αλλά οι φθηνότεροι, πολύ πιο αποδοτικοί πύραυλοι είναι μόνο ένα στοιχείο από αυτά που χρειάζεται ένα Πολεμικό Ναυτικό για να αντιμετωπίσει τον επικίνδυνο νέο κόσμο των φθηνών θανατηφόρων σμήνων drones.

Το Super Rapid

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι να εκμεταλλευτούν οι χώρες τα προηγμένα όπλα που μπορούν εύκολα να καταστρέψουν δεκάδες εισερχόμενα drones για ένα κλάσμα του κόστους ενός πυραύλου.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιου όπλου είναι το Super Rapid 76 mm του Oto Melara.
Ενώ το Super Rapid μπορεί να εκτοξεύσει μη καθοδηγούμενους γύρους, η πραγματική του ισχύς πηγάζει από την ικανότητά του να εκτοξεύει βλήματα καθοδηγούμενα από GPS και ραντάρ.
Συγκεκριμένα, ο ημι-ενεργός γύρος του που κατευθύνεται από ραντάρ, το DART, σχεδιάστηκε για να πλήττει πυραύλους και μικρά σκάφη και είναι πολύ ικανός να καταστρέψει τα πολύ πιο αργά, πιο εύθραυστα drones.
Πράγματι, το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη χρησιμοποιήσει τα πυροβόλα Oto Melara 76 mm στα αντιτορπιλικά του για να καταρρίψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Houthis που απειλούν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αν και δεν έχει δημοσιευθεί επίσημο νούμερο, με τα φθηνά drones να είναι αρκετά αργά, συνήθως πολύ κάτω από 200 μίλια την ώρα, καθώς και πιο εύθραυστα από έναν τυπικό πύραυλο κρουζ, φαίνεται πιθανό, δεδομένων των αναφερόμενων δυνατοτήτων του, ότι ένα μόνο Super Rapid θα μπορούσε να εμπλακεί και να καταστρέψει πάνω από δώδεκα τη φορά.
Εάν αυτό εξοπλιστεί με έναν πλήρη γεμιστήρα πυραύλων C-Dome Tamir και θα έχει ένα πλοίο ικανό όχι μόνο να αμύνεται αλλά και να υπερασπίζεται άλλα πλοία σε ακτίνα τουλάχιστον 30 μιλίων και έως και 40 μιλίων σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όσον αφορά το κόστος, το Super Rapid είναι μια συμφωνία, με το σύστημα των 17.000 λιρών να κοστίζει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια: λιγότερο από το κόστος αγοράς ενός από τους πυραύλους SM-6 των 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αν και δεν υπάρχει δημοσιευμένος τιμοκατάλογος για τα πυρομαχικά DART, η αγορά τους κατά εκατοντάδες χιλιάδες θα επιτρέψει την τιμολόγηση όγκου μικρότερη από μερικές χιλιάδες δολάρια ανά γύρο, επιτρέποντας ενδεχομένως σε ένα πλοίο εξοπλισμένο με αυτά τα όπλα να καταστρέφει φθηνά drones για λιγότερο από τι κοστίζει στον εχθρό η απόκτησή τους.
Βέβαια, τέτοια συστήματα soft-kill δεν αναιρούν την ανάγκη για όπλα και βλήματα ικανά να σκοτώνουν drones.
Αντίθετα, είναι συμπληρωματικά.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.