Δημόσιο
Δημόσιο: Έρχονται αυξήσεις σε όσους έχουν χαμηλή προσωπική διαφορά
Μια σημαντική ρύθμιση που θα επιτρέπει να παίρνουν αυξήσεις ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο (ΜΚ) και δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν προσωπική διαφορά, επεξεργάζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Κάπως έτσι, ανοίγει ο δρόμος για άρση αδικιών σε δημοσίους υπαλλήλους, ιδίως σε όσους λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές.
Να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός της προσωπικής διαφοράς έχει προκαλέσει σημαντική στρέβλωση όλα αυτά τα χρόνια: σε υπαλλήλους ίδιων φορέων, με ίδια έτη υπηρεσίας και ίδια τυπικά προσόντα, έχει οδηγήσει σε σημαντική διαφοροποίηση των συνολικών αποδοχών, στις αυξήσεις βάσει μισθολογικής εξέλιξης. Διαφοροποίηση προκύπτει λ.χ. επειδή οι υπάλληλοι προσελήφθησαν σε διαφορετική χρονική στιγμή, ή προήχθησαν σε διαφορετική χρονική στιγμή, ή γιατί αναγνωρίστηκε το μεταπτυχιακό τους σε διαφορετική χρονική στιγμή κλπ.
Το «ιστορικό» και η λύση που εξετάζεται
Πιο συγκεκριμένα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζει σχετική πρόταση με βάση την οποία θα επιτρέπονται αυξήσεις ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο. Έτσι εκτιμάται ότι θα διορθωθεί μια κατάσταση που φέρνει σε δυσμενή θέση όσους και όσες επιβαρύνονται με το υφιστάμενο καθεστώς, έχοντας μικρή προσωπική διαφορά.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2010, παρά το ότι έγιναν μαζικές περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, χιλιάδες παλιοί εργαζόμενοι διατήρησαν το μισθό τους σε υψηλότερα επίπεδα έναντι άλλων συναδέλφων τους. Αυτό καταγράφηκε ως «προσωπική διαφορά».
Στη συνέχεια όμως, οι υπάλληλοι αυτοί με τις υψηλότερες αποδοχές, που είχαν τη λεγόμενη “προσωπική διαφορά” εξαιρέθηκαν από τις αυξήσεις μισθών λόγω ωριμάνσεων κτλ. Ουσιαστικά οι αυξήσεις αυτές απομείωναν σταδιακά την προσωπική διαφορά, καθώς στόχος ήταν η εξομοίωση των μισθών και οι ενιαίοι μισθολογικοί κανόνες.
Εξαίρεση, βέβαια, αποτέλεσε η διετία μετά την πανδημία, καθώς προτάχθηκε η ανάγκη να δοθούν αυξήσεις για κάλυψη των συνεπειών της ακρίβειας για τους εργαζομένους. Ωστόσο, από τον Μάιο του 2024, έληξε αυτή η διετής αναστολή συμψηφισμών για αυξήσεις λόγω αλλαγής κλιμακίου, που είχε εφαρμοστεί εκτάκτως λόγω της πληθωριστικής κρίσης. Πλέον και πάλι οι αυξήσεις στους μισθούς δεν οδηγούν σε πραγματική αύξηση αποδοχών, αλλά σε μείωση της προσωπικής διαφοράς.
Έτσι και πάλι το όλο καθεστώς διατηρεί υπαλλήλους «πολλών ταχυτήτων» και υπονομεύει το στόχο για ενιαίους μισθολογικούς κανόνες στο Δημόσιο. Ουσιαστικά, υπάλληλοι με ίδια χρόνια υπηρεσίας και προσόντα συχνά λαμβάνουν διαφορετικές αποδοχές, ανάλογα με το πότε προσελήφθησαν ή προήχθησαν.
Στο όλο ζήτημα αναφέρθηκε, μιλώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θάνος Πετραλιάς.
«Δεν μπορεί υπάλληλος με 700 ευρώ προσωπική διαφορά να αντιμετωπίζεται το ίδιο με άλλον που έχει μόλις 100 ευρώ, ενώ οι συνολικές αποδοχές του είναι κατά 680 ευρώ χαμηλότερες», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης διόρθωσης αυτών των ανισοτήτων. Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε νέα ρύθμιση που θα αποκαταστήσει τις αδικίες.
Ειδικότερα, με βάση πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζει άμεση παρέμβαση, ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η ισοτιμία στις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομικών παρουσίασε στη Βουλή μια σειρά από παραδείγματα για να αποδείξει τις στρεβλώσεις στο σύστημα προσωπικής διαφοράς στους δημόσιους υπαλλήλους που προκαλούν μεγαλες μισθολογικές διαφορές,σε εργαζόμενους με τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
Συγκεκριμένα:
Παράδειγμα 1: Υπάλληλος του δημόσιου τομέα με 15 χρόνια υπηρεσίας και μεταπτυχιακό δίπλωμα λαμβάνει 700 ευρώ προσωπική διαφορά, ενώ συνάδελφος του, με ακριβώς τα ίδια προσόντα και χρόνια υπηρεσίας, αλλά με μικρότερη προσωπική διαφορά (100 ευρώ), παίρνει 680 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα.
Παράδειγμα 2: Δύο υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο ένας με 7 έτη υπηρεσίας στο 4ο ΜΚ έχει βασικό μισθό 1.339 ευρώ και 486 προσωπική διαφορά, δηλαδή σύνολο 1.825. Ο άλλος με 23 έτη υπηρεσίας έχει βασικό μισθό 1.711 ευρώ και προσωπική διαφορά 92 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.833 ευρώ. Με 16 έτη υπηρεσίας παραπάνω ο ένας από τον άλλον, παίρνουν σχεδόν τον ίδιο μισθό.
Παράδειγμα 3: Δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο 10ο ΜΚ με 19 έτη υπηρεσίας και οι δύο έχουν βασικό μισθό 1.693 ευρώ, αλλά ο ένας έχει προσωπική διαφορά 203 ευρώ ενώ ο άλλος 999 ευρώ. Οι συνολικές αποδοχές του πρώτου είναι 1.896 ευρώ ενώ του δεύτερου 2.699 ευρώ, δηλαδή 42% υψηλότερες αποδοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.