Εύη Μποτσαροπούλου / thecommonsense?

Ο Βασίλης Ντάτης, έφηβος πλέον, είναι από αυτά τα παιδιά που μοιάζει να τα ακούμπησε το ραδβάκι της καλής νεράιδας και τα κάνει να λάμπουν. Το καταλαβαίνεις με το που έρχεσαι σε επαφή… Δομημένη σκέψη και απίστευτα συγκροτημένος λόγος, δεξιότητες, ευγένεια, λίγη αυταρέσκεια και πολύ πείσμα. Είναι από αυτά τα παιδιά που ξέρουν τι θέλουν να κάνουν όταν μεγαλώσουν και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για το πετύχουν.

Εκείνος, περιγράφει τον εαυτό του ως ανυπόμονο, δημιουργικό, πεισματάρη και ντροπαλό που δεν του αρέσει η φασαρία…

Ο Βασίλης σήμερα είναι 14 χρονών και ζει στην Κύπρο. Ασχολείται με τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και τις γλώσσες προγραμματισμού. Έχει συμμετάσχει σε διάφορους διαγωνισμούς και όταν ήταν μόλις στην 5η Δημοτικού, το 2019, συμμετείχε τον παγκόσμιο τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Gyor της Ουγγαρίας, όπου με τον συμπαίκτη του Γιάννη Τριανταφύλλη και την ομάδα τους «Jobi Team» πήραν το χάλκινο μετάλλιο. Τα δύο παιδιά κατόρθωσαν να φτιάξουν ένα αυτόνομα κινούμενο ρομπότ, σε ένα διαγωνισμό στον οποίο πήραν μέρος 98 ομάδες από 74 χώρες από όλο τον κόσμο.

Δεν μιλάμε τόσο πολύ για αυτή την εμπειρία και τη δημοσιότητα που ακολούθησε, τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μιλάμε για το πώς ξεκίνησαν όλα από το εργαστήρι ρομποτικής Tinas Lab στην Λάρισα, για τους διαγωνισμούς και τις προπονήσεις, για το αν αξίζει όλο αυτό, για το τι τον γοητεύει τόσο πολύ στην ρομποτική και για το δικό όραμα για το μέλλον…

Βασίλη, εξήγησέ μου λίγο πως ξεκίνησε το ενδιαφέρον σου για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη;

Το ενδιαφέρον μου για την εκπαιδευτική μου ρομποτική ξεκίνησε στην Τρίτη Δημοτικού, όταν ξαφνικά είχα την απορία για το πως δουλεύει ένας υπολογιστής. Εξερεύνησα περαιτέρω αυτή την απορία και μετά από λίγο καιρό ήρθα σε επαφή με την γλώσσα προγραμματισμού Scratch από το τότε σχολείο μου, τα εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη στη Λάρισα.

Στην 4ή δημοτικού εγγράφηκα στο Tinas Lab. Εκεί, η Τίνα (Μιναρετζή) αποτέλεσε και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μέντορές μου. Πιο συγκεκριμένα, με βοήθησε να οξύνω την δημιουργικότητά μου, να αποκτήσω τις βάσεις για την εκπαιδευτική ρομποτική καθώς και να αποκτήσω την κλίση μου για αυτή. Ύστερα, στην 5η δημοτικού, μετακόμισα στην Αθήνα, στην Αγία Παρασκευή. Εκεί με καθηγητή τον κύριο Κώστα Τσατσαρώνη συμμετείχα μαζί με την ομάδα μου JOBI team στην παγκόσμια Ολυμπιάδα

Και στην 5η Δημοτικού κερδίζεις το τρίτο βραβείο στην Ολυμπιάδα…

Ήταν μία μεγάλη επιτυχία για μένα και ένα βραβείο που έδειξε ότι άξιζε ο αφιερωμένος χρόνος από την ομάδα.

Έχεις συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς. Ποια είναι η διαδικασία; Σου αρέσει να δουλεύεις μόνος σου ή σε ομάδες;

Η διαδικασία συμμετοχής σε διαγωνισμούς είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Αλλά, όταν συμμετέχεις με μια ομάδα που εσύ ο ίδιος ευχαριστιέσαι να είσαι μέλος της, τότε γίνεται απολαυστική και διασκεδαστική. Σαν Βασίλης, προτιμώ να δουλεύω σε ομάδες, παρά μόνος μου αφού μοιραζόμαστε όλοι μας την δουλειά και απολαμβάνουμε την διαδικασία.

Πως αντιλαμβάνεσαι τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς; Είναι μια διαδικασία στεσογόνα και απαιτεί θυσίες όπως ο πρωταθλητισμός;

Δυστυχώς, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που προκαλεί άγχος και πίεση στα παιδία. Και ας μην ξεχνάμε… Όταν συμμετέχουν 100 παιδιά σε έναν αγώνα οι 3 νικούν… Οι υπόλοιποι 97?? Μήπως οι διαγωνισμοί τα ωθούν μακριά από την ρομποτική, αυτό που αγαπούν; Ακόμα, για να φτάσει κάποιος σε ένα υψηλό επίπεδο, τίμια, πρέπει να θυσιάσει αρκετό από τον προσωπικό του χρόνο, σχεδόν όλο…

Αξίζει τον κόπο;

Πιστεύω ότι ο χρόνος που θα αφιερώσει ένας μαθητής για να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό, δεν θα πάει χαμένος, εφόσον μέσα από αυτόν θα κερδίσει γνώσεις, εφόδια για τα επόμενά του βήματα στην εκπαιδευτική ρομποτική. Έτσι θα αναπτυχθεί μέσα από την διαγωνιστική διαδικασία.

Θεωρείς ότι κάποιες φορές οι προσδοκίες οι δικές σου και τον άλλων αρχίζουν να γίνονται πιεστικές; Και η πιθανότητα μιας αποτυχίας; Είχες μέχρι σήμερα τέτοια εμπειρία; Πως το διαχειρίστηκες;

Δυστυχώς στην ζωή δεν έχουμε μόνο επιτυχίες. Έτσι και εγώ πρόσφατα έπρεπε να αντιμετωπίσω και μία σχετικά μεγάλη αποτυχία. Η διαχείριση της ήταν κάπως δύσκολη για μένα. Παρόλα αυτά, η αγάπη μου για την ρομποτική με βοήθησε να ξεπεράσω και αυτό το εμπόδιο σχετικά γρήγορα και να συνεχίσω κανονικά.

Οι γονείς σου πως βλέπουν τους διαγωνισμούς και πως σε βοηθάνε;

Σε όλη αυτή τη διαδικασία πυρήνας της προσπάθειας μου αποτελεί η οικογένεια μου. Από την αρχή του ταξιδιού μου είναι εκεί για μένα, παρέχοντας μου την πλήρη υποστήριξή τους. Ήταν μαζί μου σε κάθε βήμα, σε κάθε αποτυχία και επιτυχία, σε κάθε ταξίδι, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πολύτιμος οικογενειακός χρόνος και αρκετός χώρος στο σπίτι, έχει αφιερωθεί για της προπονήσεις μου στην ρομποτική.

Νομίζω πως ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε λίγο για τους ορισμούς… Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και τι η ρομποτική;

Ένας απλός ορισμός για την τεχνητή νοημοσύνη είναι οποιαδήποτε μηχανή μιμεί την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, με την βοήθεια μαθηματικών πράξεων και μέσω αυτών δύναται να βοηθήσει τον άνθρωπο να κάνει προβλέψεις, να αναγνωρίζει εικόνες, πρόσωπα, ήχους και μοτίβα συμπεριφορών.

Σε αντίθεση, ρομποτική είναι οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να εξυπηρετήσει τον άνθρωπο, από τον διακόπτη του λαμπτήρα μέχρι και ένα robot που μπορεί να μιλήσει ή να κινηθεί αυτόνομα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους και ποια προηγήθηκε ιστορικά;

Αρκετές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν την έννοια της τεχνητής νοημοσύνης με την ρομποτική. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μέθοδος που μπορεί να συνδυαστεί με την ρομποτική. Είναι 2 διαφορετικοί κλάδοι.

Ιστορικά προήλθε η τεχνητή νοημοσύνη από τους αρχαίους Αιγυπτίους που προσπαθούσαν να μετρήσουν της πλημμύρες που θα προκαλούσε ο ποταμός Νείλος με την βοήθεια μαθηματικών πράξεων.

Στο Ευροβαρόμετρο του 2017 το 88% των πολιτών δήλωσε ότι οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν προσεκτική διαχείριση. Τον Απρίλιο του 2021 η ΕΕ πρότεινε αυστηρούς κανόνες για τη χρήση της ΑΙ και ζήτησε την απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους (με εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας)… και οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με τον περιορισμό ή την απελευθέρωση και ως προς τα ηθικά ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με την ΑΙ. Ποια είναι η δική σου γνώμη; Πιστεύεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη;

Προσωπικά μιλώντας, πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τον άνθρωπο εάν βρεθεί σε λάθος χέρια. Πιο συγκεκριμένα, αν δεν τεθούν αυστηρότερα  πλαίσια σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων που να ισχύουν σε παγκόσμιο πλαίσιο, τότε θεωρώ ότι η τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνει το απόλυτο όπλο ελέγχου από την εξουσία.

Εσένα τι είναι αυτό που σε γοητεύει τόσο;

Προσωπικά μιλώντας, αυτό που με γοητεύει περισσότερο είναι η δυνατότητα που σου δίνει η ρομποτική, να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου και να γίνεις « ο ηγέτης του οράματός σου». Μέσα από την ρομποτική, μπορείς να αναπτύξεις τους ορίζοντές σου καθώς και να εξελίξεις την δημιουργικότητά σου.

Και τι ονειρεύεσαι να δημιουργήσεις; Ποιο είναι το δικό σου όραμα;

Το προσωπικό μου όραμα είναι να δημιουργήσω ένα ρομπότ που θα μπορεί να ελέγχει την ποιότητα του κλίματος σε ένα χώρο και με την βοήθεια των μετρήσεων του να επηρεάζει ανάλογα, την ατμόσφαιρα του δωματίου μου και σε δεύτερο χρόνο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια του.

Τέλος, στόχος μου για το σύντομο μέλλον είναι να ασχοληθώ με ένα βιβλίο που ετοιμάζω σχετικά με μια γνωστή πλατφόρμα ρομποτικής το οποίο θα εκδοθεί τον χειμώνα.

Από ότι καταλαβαίνω, είναι μάλλον αυτονόητη η απάντησή σου σε σχέση με το τι θα ήθελες να κάνεις όταν μεγαλώσεις… Αλλά ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρά σου; Τι και που θα ήθελες να σπουδάσεις και που θα ήθελες στην πορεία να δουλέψεις;

Όταν μεγαλώσω θα ήθελα να σπουδάσω στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ύστερα, θα ήθελα να κάνω το μεταπτυχιακό μου στο εξωτερικό (πιθανότατα η στην Αμερική η στην Γερμανία). Τέλος, θα ήθελα να ασχοληθώ με την τεχνητή νοημοσύνη και να δουλέψω σε μία από τις εταιρίες της FAANG ( Facebook, Apple ,Amazon, Netflix, Google)

https://thecommonsense.gr