Κατάσταση χάους στη Σαντορίνη, εκτίμηση για 6R
Στον ρυθμό του εγκέλαδου
εξακολουθεί να χορεύει η Σαντορίνη - Προβληματισμός για την επόμενη μέρα
και τις αντοχές των κατασκευών - Κλειστά σχολεία έως 14/2 σε Θήρα, Ίο,
Ανάφη, Αμοργό
Κατάσταση χάους στη Σαντορίνη, εκτίμηση για 6R - Πάνω από 800 σεισμοί από 1η Φεβρουαρίου - Κίνδυνος κατολισθήσεων
(upd8) Η Σαντορίνη εξακολουθεί να ταλανίζεται από τους συνεχόμενους σεισμούς που εδώ και ημέρες δεν έχουν τέλος,
βυθίζοντας στην αβεβαιότητα τους ελάχιστους κατοίκους που παραμένουν
στο νησί - φάντασμα που θυμίζει την περίοδο της πανδημίας, ενώ κατά
κύματα χιλιάδων, έχουν αποχωρήσει οι περισσότεροι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες, είτε για προληπτικούς λόγους, είτε από φόβο.
Καθημερινά συνεχίζουν να καταγράφονται δεκάδες δονήσεις στην περιοχή. Μάλιστα, από την 1η Φεβρυαρίου έως και σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 800 σεισμοί με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2) στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις των ειδικών ποικίλουν, δεν έχουν καταλήξει εάν έγινε ο κύριος σεισμός, ούτε την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου, όμως όλες οι απόψεις συμφωνούν ότι θα υπάρξει συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα.
Δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις για σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ, με τον σεισμολόγο, Άκη Τσελέντη, να σημειώνει πως «το ποιο πιθανό (δε μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R, αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και τη μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R».
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, κάνει λόγο για τρία σενάρια, ενώ αποκλείει να σημειωθεί ένας σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ.
Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για κατολισθήσεις.
Πάντως, τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 14/2.
Οι δύο Επιτροπές (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) θα συνεδριάσουν εκ νέου το απόγευμα της Τρίτη 11/2, ενώ και σήμερα (8/2) εξέτασαν όλα τα έως τώρα δεδομένα της σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα - της οποίας η διάρκεια φαίνεται να παρατείνεται χρονικά- με πρωτοβουλία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, ορίστηκε ως εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών ο Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Υπενθυμίζεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε έως την 1η Μαρτίου ο δήμος Θήρας λόγω των σεισμών.
Κλειστά σχολεία έως 14/2 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη, Αμοργό - Πάνω από 800 σεισμοί σε 8 ημέρες
Κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14/2 θα παραμείνουν τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, όπως αποφασίστηκε σήμερα , Σάββατο 8/2, στην κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση των δύο Επιτροπών λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, έγινε υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθ. Λέκκα, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Β. Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00, ενώ μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).
2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν στους πολίτες τα προληπτικά μέτρα:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
-να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
-να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
-να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Στον "χορό" των Ρίχτερ - Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ
Μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε μέχρι στιγμής το Σάββατο 8/2, στις 11:00, με επίκεντρο 26 χλμ νότιο-ντοτιοδυτικά της Αμοργού.
Είχε εστιακό βάθος 14,6 χλμ.
Ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις των 4,1 και 4,3 Ρίχτερ, ενώ είχαν προηγηθεί της τάξεως των 3,9, των 4 και των 4,6 Ρίχτερ.
Νωρίτερα, τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:11, στις 05:08 και στις 03:52—, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο
Mε τουλάχιστον 8.900 καταμετρημένες δονήσεις (26 Ιανουαρίου - 4 Φεβρουαρίου μόνο, με βάση μετρήσεις του ΕΚΠΑ), οι ειδικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν αν το φαινόμενο θα εκτονωθεί με όλες αυτές τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών ή αν βρισκόμαστε ακόμα σε μια προσεισμική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Προειδοποιεί ο Άκης Τσελέντης: Έχουμε προσεισμικά χαρακτηριστικά ενός σεισμού 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη
Ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, οι οποίος τονίζει πως, « η (σεισμική) ακολουθία ΔΕΝ έχει εξασθενήσει» και ότι «Έχει ΠΡΟσεισμικά χαρακτηριστικά» ενώ σημειώνει επίσης ότι «ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα» αλλά, ότι «το ποιο πιθανό (δε μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και τη μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R».
«Αν γίνουν 6R στην περιοχή της ακολουθίας σίγουρα θα υπάρξουν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες κτήρια», σημειώνει επίσης ο κ. Τσελέντης
Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
«Ένα νησί που γίνεται, όσον αφορά τη δόμηση, της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα»
Ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελλαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες.
1. Ο ένας λέει ότι κατά 99% θα εκραγεί το ηφαίστειο.
2. Ο άλλος ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θα δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο (χθες τα μάζεψε μετά από δημόσια παρατήρηση του συγγενή του Πρωθυπουργού).
3. Ο άλλος ότι οι σεισμοί προέρχονται από την άνοδο τη μάγματος.
4. Ο άλλο ανέφερε ότι το 5ρι τότε που είχε γίνει μάλλον ήταν ο κυρίως σεισμός και ότι θα έκανε τους υπολογισμούς του (μάλλον με τη βοήθεια της τεχνικής νοημοσύνης που είναι αυθεντία) να το σιγουρέψει.
5. Πολλοί ότι θα τελειώσουμε σύντομα με μέγιστο τα 5R μετά βέβαια τις δικές μου εκτιμήσεις, τα 5 έγιναν 5,5 μετά 6 μετά λίγο παραπάνω από 6.
6. Ο άλλος ότι είναι σμηνοσειρά (λες και ο πολίτης καταλαβαίνει τι είναι η σμηνοσειρά)
7. Ο άλλος (μάλλον άσχετος με τη σεισμολογία» να δηλώνει ότι με υπολογισμούς του (!) όλοι αυτοί οι μικροί σεισμοί ξεθύμαναν το ρήγμα (όταν εγώ σε προηγούμενη ανάρτηση μου απέδειξα ότι η ενέργεια ενός 7ρι είναι 32,967 φορές της ενέργειας ενός σεισμού 4R!!) Δηλαδή όπως έλεγαν οι αρχαίοι «Πάρ' τ' αυγό και κούρευτο».
ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ (δηλ. τι πιστεύω):
1. Η ακολουθία ΔΕΝ έχει εξασθενήσει (αυτό δε μπορείς να το ισχυριστείς όπως ακούω μέσα σε λίγες μέρες παρακολούθησης).
2. Έχει ΠΡΟσεισμικά χαρακτηριστικά.
3. Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα (sic)
4. Το ποιο πιθανό (δε μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και την μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R (μην αρπάξουν το 7 κάποια κίτρινα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και το κάνουν σημαία για να μαζεύουν κλικ).
5. Εύχομαι να γίνει ο κυρίως σεισμός γρήγορα γιατί όσο καθυστερήσεις θα αυξάνει το αναμενόμενο μέγεθος.
6. Δυστυχώς είτε έχει γίνει είτε δεν έχει γίνει ο κυρίως σεισμός θα έχουμε για μεγάλο διάστημα της τουριστικής περιόδου σεισμούς.
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
1. Αν γίνουν 6R στην περιοχή της ακολουθίας σίγουρα θα υπάρξουν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες κτήρια.
2. Επειδή το ρήγμα είναι κανονικό με μια συνιστώσα προς την κατεύθυνση του νησιού ο σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την Οία.
3. Τσουνάμι θα γίνει αλλά θα είναι μικρό (λίγων μέτρων).
4. Αν πάρουμε το πολύ λιγότερο αλλά υπαρκτό σενάριο των 7R τότε θα δημιουργηθούν πολλαπλάσιες των παραπάνω επιπτώσεις και πολλές αστοχίες στη Σαντορίνη, Αμοργό και τα γύρω νησιά και με σημαντικό τσουνάμι που θα φτάσει αρκετά μακριά.
ΑΝ ΕΜΕΝΑ ΕΚΕΙ ΤΗ ΘΑ ΕΚΑΝΑ
Εκτός από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που πρότειναν οι επιτροπές.
1. Θα εφάρμοζα τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Χθες είδα ένα ρεπορτάζ από μπαρ που τα μπουκάλια ήταν χωρίς κάποια στοιχειώδη προφύλαξη, ελεύθερα στα επάνω ράφια. Θα φταίει ο σεισμός μετά αν ο μπάρμαν φάει κανένα μπουκάλι με βότκα στο κεφάλι;
2. Αν το σπίτι μου είναι παλιό ή αν υπάρχουν κάποιες εμφανείς (ακόμα και τριχοειδείς) ασυνέχειες στους τοίχους ζητάμε να το ελέγξει ένας μηχανικός.
3. Αν το σπίτι μου είναι πάνω στο φρύδι θα πήγαινα να μείνω προς την ενδοχώρα.
Φυσικά όλα τα κανάλια και όλες οι εκπομπές φιλοξενούν «αυθεντίες», πολλές άσχετες με τη Σεισμολογία, που ξεστομίζουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων αμφιλεγόμενες απόψεις.
Χθες είδα ένα σοβαρό και έμπειρο σεισμολόγο, να τον κάνουν βόλτα, σε ζωντανή σύνδεση, με το ελικόπτερο του καναλιού πάνω από τη καλδέρα!
Φυσικά οι δημοσιογράφοι τη δουλειά τους κάνουν.
Με την τρομολαγνία αυξάνουν τηλεθεάσεις.
Μου έκανε άσχημη εντύπωση όταν χθες απεκάλυψα στην ανάρτηση μου την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να διεμβολίσουν την επιτροπή τοποθετώντας αυθαίρετα άτομο με συγγενική σχέση με την ηγεσία και τους παρατρεχάμενους του, κανένας δεν αντέδρασε εκτός από το πρόεδρο της επιτροπής τον Ευθύμη το Λέκκα που επενέβη σε επίπεδο υπουργού.
Ούτε ένα σχόλιο ούτε ένα like από τους συναδέλφους της επιτροπής! Πρέπει να κάνουν τα καλά παιδιά μήπως και τσιμπίσουν κανένα προγραμματάκι φαίνεται …
Καλά τόσα χρόνια δεν έχουν καταλάβει ότι αν δε σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται;
Μάλλον προτιμούν την ομελέτα με τα τοπικά Σαντορινιά ντοματάκια.
Για αυτό εγώ συνειδητά, παρά τις άπειρες και πιεστικές προσκλήσεις που δέχομαι καθημερινά, αρνούμαι να συμμετέχω σε αυτό το γαϊτανάκι της μαιντανοποίησης.
Μου ανέφεραν ότι δέχονται τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες να με βγάλουν στα κανάλια τους, δηλαδή να συμμετάσχω σε ένα show που δεν θα μπορώ να ξετυλίξω τις απόψεις μου και να με διακόπτουν αν λέω κάτι που δεν θα αρέσει στις ιδιοκτησίες των σταθμών τους.
Επέλεξα να αναρτώ τις όποιες απόψεις μου στον τοίχο μου που επισκέπτονται (το λέω από μετρήσεις του ΦΒ και δεν εννοώ τα like) εκατοντάδες χιλιάδες άτομα (τα οποία ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνουν να με διαβάζουν) τα οποία με τη σειρά τους τις κοινοποιούν.
Και κάτι άλλο τώρα:
Χθες παρακολουθώντας τις δηλώσεις του προέδρου των πολιτικών μηχανικών Σαντορίνης, δεν πίστευα στα αυτιά μου.
Ακούστε τι είπε το άτομο: «δεν γίνεται η πολεοδομία να ελέγξει αν κάποιος πήρε άδεια για μια αποθήκη και έκανε ολόκληρη παράνομη και στατικά ευάλωτη κατασκευή αν δεν υπάρχει εκ των προτέρων καταγγελία»
Δηλαδή η στατική και πολεοδομική ορθότητα της περιοχής στηρίζεται στη ρουφιανιά!
Ακολούθως, σταματώ στην ορθή δήλωση του Πρωθυπουργού χθες κατά την χθεσινή επίσκεψη του: «Προλαμβάνουμε τα γεγονότα αντί να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε μετά».
Δεν τον είδα όμως να θέτει τον δάκτυλον επί (εις) τον τύπον των ήλων και εξηγούμαι:
Έπρεπε να έχει μαζί του ομάδα ικανών υπαλλήλων και μηχανικών από την κεντρική πολεοδομία Αθηνών, οι οποία για 10 μέρες θα είχαν πάρει όλους τους φακέλους των αμφισβητούμενων κατασκευών στο φρύδι της καλδέρας και θα τους είχαν ξεσκονίσει για πολεοδομικές κλπ παρανομίες.
Με τα στοιχεία αυτά και τον υπεύθυνο της πολεοδομίας Σαντορίνης, τον πρόεδρο του τοπικού τεχνικού επιμελητηρίου και φυσικά το Δήμαρχο να επισκεφθεί κραυγαλέες περιπτώσεις και να ζητήσει ΔΗΜΟΣΙΑ μπροστά στις κάμερες, το λόγο γιατί έγιναν, και να απαιτήσει άμεσα την καθαίρεση ΟΛΩΝ των αυθαιρεσιών και την ενίσχυση της στατικής επάρκειας διαφορετικά την αφαίρεση των αδειών λειτουργίας για όλα τα κτίρια.
Φυσικά, να απαιτήσει και εισαγγελική παρέμβασή για τους εμπλεκομένους ιδιωτικούς και δημόσιους λειτουργούς.
Με αβροφροσύνες με τους τοπικούς φορείς και καθυσυχαστικές σεισμολογικές δηλώσεις δε γίνεται δουλειά» καταλήγει η ανάρτηση του κ. Τσελέντη.
Καθημερινά συνεχίζουν να καταγράφονται δεκάδες δονήσεις στην περιοχή. Μάλιστα, από την 1η Φεβρυαρίου έως και σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 800 σεισμοί με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2) στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Στο μεταξύ, οι εκτιμήσεις των ειδικών ποικίλουν, δεν έχουν καταλήξει εάν έγινε ο κύριος σεισμός, ούτε την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου, όμως όλες οι απόψεις συμφωνούν ότι θα υπάρξει συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα.
Δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις για σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ, με τον σεισμολόγο, Άκη Τσελέντη, να σημειώνει πως «το ποιο πιθανό (δε μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R, αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και τη μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R».
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, κάνει λόγο για τρία σενάρια, ενώ αποκλείει να σημειωθεί ένας σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ.
Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για κατολισθήσεις.
Πάντως, τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 14/2.
Οι δύο Επιτροπές (Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) θα συνεδριάσουν εκ νέου το απόγευμα της Τρίτη 11/2, ενώ και σήμερα (8/2) εξέτασαν όλα τα έως τώρα δεδομένα της σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα - της οποίας η διάρκεια φαίνεται να παρατείνεται χρονικά- με πρωτοβουλία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, ορίστηκε ως εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών ο Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Υπενθυμίζεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε έως την 1η Μαρτίου ο δήμος Θήρας λόγω των σεισμών.
Κλειστά σχολεία έως 14/2 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη, Αμοργό - Πάνω από 800 σεισμοί σε 8 ημέρες
Κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14/2 θα παραμείνουν τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό, όπως αποφασίστηκε σήμερα , Σάββατο 8/2, στην κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση των δύο Επιτροπών λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, έγινε υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθ. Λέκκα, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Β. Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00, ενώ μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).
2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν στους πολίτες τα προληπτικά μέτρα:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
-να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
-να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
-να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Στον "χορό" των Ρίχτερ - Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ
Μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε μέχρι στιγμής το Σάββατο 8/2, στις 11:00, με επίκεντρο 26 χλμ νότιο-ντοτιοδυτικά της Αμοργού.
Είχε εστιακό βάθος 14,6 χλμ.
Ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις των 4,1 και 4,3 Ρίχτερ, ενώ είχαν προηγηθεί της τάξεως των 3,9, των 4 και των 4,6 Ρίχτερ.
Νωρίτερα, τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:11, στις 05:08 και στις 03:52—, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο
Mε τουλάχιστον 8.900 καταμετρημένες δονήσεις (26 Ιανουαρίου - 4 Φεβρουαρίου μόνο, με βάση μετρήσεις του ΕΚΠΑ), οι ειδικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν αν το φαινόμενο θα εκτονωθεί με όλες αυτές τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών ή αν βρισκόμαστε ακόμα σε μια προσεισμική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Προειδοποιεί ο Άκης Τσελέντης: Έχουμε προσεισμικά χαρακτηριστικά ενός σεισμού 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη
Ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, οι οποίος τονίζει πως, « η (σεισμική) ακολουθία ΔΕΝ έχει εξασθενήσει» και ότι «Έχει ΠΡΟσεισμικά χαρακτηριστικά» ενώ σημειώνει επίσης ότι «ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα» αλλά, ότι «το ποιο πιθανό (δε μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και τη μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R».
«Αν γίνουν 6R στην περιοχή της ακολουθίας σίγουρα θα υπάρξουν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες κτήρια», σημειώνει επίσης ο κ. Τσελέντης
Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
«Ένα νησί που γίνεται, όσον αφορά τη δόμηση, της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα»
Ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελλαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες.
1. Ο ένας λέει ότι κατά 99% θα εκραγεί το ηφαίστειο.
2. Ο άλλος ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θα δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο (χθες τα μάζεψε μετά από δημόσια παρατήρηση του συγγενή του Πρωθυπουργού).
3. Ο άλλος ότι οι σεισμοί προέρχονται από την άνοδο τη μάγματος.
4. Ο άλλο ανέφερε ότι το 5ρι τότε που είχε γίνει μάλλον ήταν ο κυρίως σεισμός και ότι θα έκανε τους υπολογισμούς του (μάλλον με τη βοήθεια της τεχνικής νοημοσύνης που είναι αυθεντία) να το σιγουρέψει.
5. Πολλοί ότι θα τελειώσουμε σύντομα με μέγιστο τα 5R μετά βέβαια τις δικές μου εκτιμήσεις, τα 5 έγιναν 5,5 μετά 6 μετά λίγο παραπάνω από 6.
6. Ο άλλος ότι είναι σμηνοσειρά (λες και ο πολίτης καταλαβαίνει τι είναι η σμηνοσειρά)
7. Ο άλλος (μάλλον άσχετος με τη σεισμολογία» να δηλώνει ότι με υπολογισμούς του (!) όλοι αυτοί οι μικροί σεισμοί ξεθύμαναν το ρήγμα (όταν εγώ σε προηγούμενη ανάρτηση μου απέδειξα ότι η ενέργεια ενός 7ρι είναι 32,967 φορές της ενέργειας ενός σεισμού 4R!!) Δηλαδή όπως έλεγαν οι αρχαίοι «Πάρ' τ' αυγό και κούρευτο».
ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ (δηλ. τι πιστεύω):
1. Η ακολουθία ΔΕΝ έχει εξασθενήσει (αυτό δε μπορείς να το ισχυριστείς όπως ακούω μέσα σε λίγες μέρες παρακολούθησης).
2. Έχει ΠΡΟσεισμικά χαρακτηριστικά.
3. Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα (sic)
4. Το ποιο πιθανό (δε μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και την μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R (μην αρπάξουν το 7 κάποια κίτρινα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και το κάνουν σημαία για να μαζεύουν κλικ).
5. Εύχομαι να γίνει ο κυρίως σεισμός γρήγορα γιατί όσο καθυστερήσεις θα αυξάνει το αναμενόμενο μέγεθος.
6. Δυστυχώς είτε έχει γίνει είτε δεν έχει γίνει ο κυρίως σεισμός θα έχουμε για μεγάλο διάστημα της τουριστικής περιόδου σεισμούς.
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
1. Αν γίνουν 6R στην περιοχή της ακολουθίας σίγουρα θα υπάρξουν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες κτήρια.
2. Επειδή το ρήγμα είναι κανονικό με μια συνιστώσα προς την κατεύθυνση του νησιού ο σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την Οία.
3. Τσουνάμι θα γίνει αλλά θα είναι μικρό (λίγων μέτρων).
4. Αν πάρουμε το πολύ λιγότερο αλλά υπαρκτό σενάριο των 7R τότε θα δημιουργηθούν πολλαπλάσιες των παραπάνω επιπτώσεις και πολλές αστοχίες στη Σαντορίνη, Αμοργό και τα γύρω νησιά και με σημαντικό τσουνάμι που θα φτάσει αρκετά μακριά.
ΑΝ ΕΜΕΝΑ ΕΚΕΙ ΤΗ ΘΑ ΕΚΑΝΑ
Εκτός από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που πρότειναν οι επιτροπές.
1. Θα εφάρμοζα τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Χθες είδα ένα ρεπορτάζ από μπαρ που τα μπουκάλια ήταν χωρίς κάποια στοιχειώδη προφύλαξη, ελεύθερα στα επάνω ράφια. Θα φταίει ο σεισμός μετά αν ο μπάρμαν φάει κανένα μπουκάλι με βότκα στο κεφάλι;
2. Αν το σπίτι μου είναι παλιό ή αν υπάρχουν κάποιες εμφανείς (ακόμα και τριχοειδείς) ασυνέχειες στους τοίχους ζητάμε να το ελέγξει ένας μηχανικός.
3. Αν το σπίτι μου είναι πάνω στο φρύδι θα πήγαινα να μείνω προς την ενδοχώρα.
Φυσικά όλα τα κανάλια και όλες οι εκπομπές φιλοξενούν «αυθεντίες», πολλές άσχετες με τη Σεισμολογία, που ξεστομίζουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων αμφιλεγόμενες απόψεις.
Χθες είδα ένα σοβαρό και έμπειρο σεισμολόγο, να τον κάνουν βόλτα, σε ζωντανή σύνδεση, με το ελικόπτερο του καναλιού πάνω από τη καλδέρα!
Φυσικά οι δημοσιογράφοι τη δουλειά τους κάνουν.
Με την τρομολαγνία αυξάνουν τηλεθεάσεις.
Μου έκανε άσχημη εντύπωση όταν χθες απεκάλυψα στην ανάρτηση μου την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να διεμβολίσουν την επιτροπή τοποθετώντας αυθαίρετα άτομο με συγγενική σχέση με την ηγεσία και τους παρατρεχάμενους του, κανένας δεν αντέδρασε εκτός από το πρόεδρο της επιτροπής τον Ευθύμη το Λέκκα που επενέβη σε επίπεδο υπουργού.
Ούτε ένα σχόλιο ούτε ένα like από τους συναδέλφους της επιτροπής! Πρέπει να κάνουν τα καλά παιδιά μήπως και τσιμπίσουν κανένα προγραμματάκι φαίνεται …
Καλά τόσα χρόνια δεν έχουν καταλάβει ότι αν δε σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται;
Μάλλον προτιμούν την ομελέτα με τα τοπικά Σαντορινιά ντοματάκια.
Για αυτό εγώ συνειδητά, παρά τις άπειρες και πιεστικές προσκλήσεις που δέχομαι καθημερινά, αρνούμαι να συμμετέχω σε αυτό το γαϊτανάκι της μαιντανοποίησης.
Μου ανέφεραν ότι δέχονται τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες να με βγάλουν στα κανάλια τους, δηλαδή να συμμετάσχω σε ένα show που δεν θα μπορώ να ξετυλίξω τις απόψεις μου και να με διακόπτουν αν λέω κάτι που δεν θα αρέσει στις ιδιοκτησίες των σταθμών τους.
Επέλεξα να αναρτώ τις όποιες απόψεις μου στον τοίχο μου που επισκέπτονται (το λέω από μετρήσεις του ΦΒ και δεν εννοώ τα like) εκατοντάδες χιλιάδες άτομα (τα οποία ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνουν να με διαβάζουν) τα οποία με τη σειρά τους τις κοινοποιούν.
Και κάτι άλλο τώρα:
Χθες παρακολουθώντας τις δηλώσεις του προέδρου των πολιτικών μηχανικών Σαντορίνης, δεν πίστευα στα αυτιά μου.
Ακούστε τι είπε το άτομο: «δεν γίνεται η πολεοδομία να ελέγξει αν κάποιος πήρε άδεια για μια αποθήκη και έκανε ολόκληρη παράνομη και στατικά ευάλωτη κατασκευή αν δεν υπάρχει εκ των προτέρων καταγγελία»
Δηλαδή η στατική και πολεοδομική ορθότητα της περιοχής στηρίζεται στη ρουφιανιά!
Ακολούθως, σταματώ στην ορθή δήλωση του Πρωθυπουργού χθες κατά την χθεσινή επίσκεψη του: «Προλαμβάνουμε τα γεγονότα αντί να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε μετά».
Δεν τον είδα όμως να θέτει τον δάκτυλον επί (εις) τον τύπον των ήλων και εξηγούμαι:
Έπρεπε να έχει μαζί του ομάδα ικανών υπαλλήλων και μηχανικών από την κεντρική πολεοδομία Αθηνών, οι οποία για 10 μέρες θα είχαν πάρει όλους τους φακέλους των αμφισβητούμενων κατασκευών στο φρύδι της καλδέρας και θα τους είχαν ξεσκονίσει για πολεοδομικές κλπ παρανομίες.
Με τα στοιχεία αυτά και τον υπεύθυνο της πολεοδομίας Σαντορίνης, τον πρόεδρο του τοπικού τεχνικού επιμελητηρίου και φυσικά το Δήμαρχο να επισκεφθεί κραυγαλέες περιπτώσεις και να ζητήσει ΔΗΜΟΣΙΑ μπροστά στις κάμερες, το λόγο γιατί έγιναν, και να απαιτήσει άμεσα την καθαίρεση ΟΛΩΝ των αυθαιρεσιών και την ενίσχυση της στατικής επάρκειας διαφορετικά την αφαίρεση των αδειών λειτουργίας για όλα τα κτίρια.
Φυσικά, να απαιτήσει και εισαγγελική παρέμβασή για τους εμπλεκομένους ιδιωτικούς και δημόσιους λειτουργούς.
Με αβροφροσύνες με τους τοπικούς φορείς και καθυσυχαστικές σεισμολογικές δηλώσεις δε γίνεται δουλειά» καταλήγει η ανάρτηση του κ. Τσελέντη.
Καρύδης: «Οι σεισμοί δημιουργούν πρόβλημα στις κατασκευές» - Αν
ένας μεγάλος σεισμός πλήξει την καλντέρα από την θάλασσα τότε η
καλντέρα θα πέσει μαζί με τα σπίτια!
Οι έλεγχοι στα κτήρια της Σαντορίνης για τη στατικότητα συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς ενώ έκλεισαν δυο ακόμη δρόμοι: ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας και – για τα οχήματα άνω των 12 μέτρων και άνω των 45 τόνων – ο επαρχιακός δρόμος του όρμου Αθηνιού – Φηρών- Περίσσας.
«Οπωσδήποτε υπάρχει μια γενική ανησυχία, δεν μπορούμε να το κρύψουμε με κανέναν τρόπο», τόνισε ο καθηγητής Αντισεισµικής Τεχνολογίας και ιδρυτής του αντίστοιχου Εργαστηρίου στο Πολυτεχνείο, Παναγιώτης Καρύδης για τους σεισμούς στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, μιλώντας στο MEGA και στο Action24.
Πρόσθεσε ότι «αυτοί οι σεισμοί αθροιστικά δημιουργούν πρόβλημα στις κατασκευές γιατί επηρεάζουν τις κατασκευές διαμέσου του εδάφους.
Το έδαφος είναι μαλακό, αμμώδες και απορροφά τους κραδασμούς – αυτό είναι για την κεντρική περιοχή που είναι περιορισμένο το έδαφος».
«Μπορεί να έχουμε κατολισθήσεις στο ”φρύδι” της Σαντορίνης»
«Στη Σαντορίνη έχουν γίνει πολλά με υποσκαφές και εκμετάλλευση του περιβάλλοντος μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο για τουριστικούς λόγους», επισήμανε και τόνισε πως,«ακόμα και χωρίς σεισμό, με αέρα και δυνατή βροχή, μπορεί να έχουμε κατολίσθηση στο “φρύδι” της Σαντορίνης».
«Σημαντικότερο όλων από ποια κατεύθυνση έρχεται και μας χτυπάει ο σεισμός.
Εάν γίνει ο σεισμός, από εκεί που μας τον δίνουν με το ‘6αρι’, θεωρώ ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες σε λίγες περιοχές ιδιαίτερα λόγω του εδάφους.
Ο σεισμός έρχεται βορειανατολικά από την Αμοργό και πλήττει τη Σαντορίνη.
Παίζει ρόλο και η διεύθυνση, από πού έρχεται ο σεισμός, γιατί λόγω αδράνειας των υλικών έχουμε την αντίδραση των υλικών στη διεύθυνση του σεισμού».
Αν ο σεισμός έρχεται στην Καλντέρα από τη θάλασσα, λόγω αδράνειας θα πέσουν όλα τα κτίσματα.
Αντιστρόφως αν έρθει από πίσω, από ανατολάς, θα έρθουν να στερεωθούν προς την πλευρά του βουνού».
Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, τα μέρη που δεν θα πρέπει να χτίζονται είναι τα επικίνδυνα «όχι από πλευράς κτηρίων, αλλά κυρίως από πλευράς συμπεριφοράς εδάφους.
Είναι μαλακό το έδαφος, έχει κινητότητα μεγάλη και επομένως μπορεί να κατολισθήσει και να πέσει προς την πλευρά της Καλντέρας.
Το είδαμε αυτό κάτω στο Κόκκινο Λιμανάκι».
«Καλύτερα όμως να γίνει ο σεισμός, να τελειώνουμε.
Δεν θα είναι τόσο τραγικός, δεν πέφτουν έτσι τα σπίτια
Ωστόσο όπως ο κ. Καρύδης εκτιμά, «αυτή η ανησυχία θεωρώ ότι πρέπει να έχει ένα πλαφόν.
«Προφανώς δημιουργείται πρόβλημα, φεύγει ο κόσμος και δημιουργείται όλη αυτή η αναστάτωση γιατί προφανώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στις κατασκευές σε περίπτωση σεισμού», ανέφερε ο καθηγητής, μιλώντας στο όσον αφορά την αντισεισμικότητα του νησιού.
Καταληκτικά ο καθηγητής κ. Καρύδης τόνισε, στην περίπτωση που είναι ελεύθερο το έδαφος, «μπορεί να φύγει από κάποια πλευρά, έχουμε παραμορφώσεις και κατολισθήσεις» που θα επηρεάσουν τμήματα του εδάφους.
Περισσότερο επίφοβες κάποιες περιοχές από άλλες
Ο Παναγιώτης Πομώνης, καθηγητής ορυκτολογίας και πετρολογίας αναφέρθηκε στις κατολισθήσεις καθώς και σε ορισμένες περιοχές στη Καλντέρα, μιλώντας στο Action 24.
«Κάποιες περιοχές είναι επίφοβες» είπε χαρακτηριστικά για σημεία της Καλντέρας, ενώ τέλος τόνισε πως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και στην Οία.
Ωστόσο καθησυχαστικός παρουσιάστηκε για τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί.
«Η Πολιτεία είναι στο σωστό δρόμο για τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει», κατέληξε ο καθηγητής.
ΕΚΠΑ: Πάνω από 90 σεισμοί στις 6 Φεβρουαρίου στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού
Παρότι συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ ≥ 4.0, στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M ≥ 4.0 και 5 με Μ ≥ 4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 8.900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6.900 με μεγέθη Μ ≥ 1.0.
Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M ≥ 4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα.
Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M ≥ 1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ ≥ 4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ ≥ 4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών.
BBC: Οι τουρίστες φεύγουν, αλλά οι ανθεκτικοί ντόπιοι παραμένουν στη Σαντορίνη - «Θα βγούμε από αυτό πιο δυνατοί»
Μια ήρεμη καλοκαιρινή μέρα στη Σαντορίνη τον Ιούλιο του 1956, η γη στράφηκε εναντίον των κατοίκων της, σημειώνει το BBC.
«Θυμάμαι το σκύλο και το πουλί μας να συμπεριφέρονται περίεργα.
Τότε, χτύπησε ο σεισμός», θυμάται η 83χρονη Ειρήνη Μινδρινού, με τη φωνή της σταθερή αλλά απόμακρη.
«Το σπίτι άνοιξε πριν κλείσει ξανά.
Μέσα από τη ρωγμή στη στέγη, μπορούσα να δω τον ουρανό».
Ο σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε μεταξύ της Σαντορίνης και του κοντινού νησιού της Αμοργού, κατέστρεψε μεγάλο μέρος του νησιού, και ένας ισχυρός μετασεισμός 12 λεπτά αργότερα αποτελείωσε ό,τι ελάχιστο είχε απομείνει.
Πενήντα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Το νησί, που τότε ήταν απλώς ένα ήσυχο ψαροχώρι, σημαδεύτηκε και οι κάτοικοί του τράπηκαν σε φυγή.
Σήμερα, τονίζει το BBC, είναι πολύ διαφορετική και αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας - αλλά αυτή την εβδομάδα εκτυλίχθηκε μια άλλη μαζική έξοδος.
Οι δονήσεις που είχαν ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024 μετατράπηκαν σε κανονικούς σεισμούς, μερικοί από τους οποίους ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ, ταρακουνώντας τα σπίτια και αναστατώνοντας τους κατοίκους του νησιού. Οικογένειες έσπευσαν να φύγουν αεροπορικώς και δια θαλάσσης, αναζητώντας απεγνωσμένα ανάπαυλα καθώς το έδαφος έτρεμε για ακόμη μια φορά.
Αλλά δεν φεύγουν όλοι, προσθέτει το BBC.
Αυτοί που παραμένουν επιδεικνύουν ένα μείγμα θάρρους, αναγκαιότητας και βαθιάς σύνδεσης με το νησί.
Υπομένουν άγρυπνες νύχτες, στοιχειωμένοι από τις αναμνήσεις του παρελθόντος και το τρομακτικό άγνωστο του τι πρόκειται να συμβεί.
Πλήγμα στον τουρισμό...
Μια πρώτη συνέπεια αυτής της αβεβαιότητας είναι η Σαντορίνη να δεχθεί και το πρώτο πλήγμα όσον αφορά τη βασική πηγή εσόδων της, τον τουρισμό, καθώς το κρουαζιερόπλοιο «VIKING STAR» που επρόκειτο να ανοίξει φέτος την τουριστική σεζόν στο νησί, άλλαξε πορεία και θα προσεγγίσει τα Χανιά.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην εξέλιξη του φαινομένου, καθώς από τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένο να δέσουν στο νησί τουλάχιστον 10 κρουαζιερόπλοια, αν και παραμένει ερωτηματικό το που ακριβώς θα δένουν αυτά τα πλοία, ιδιαίτερα αν συνεχιστούν τα μέτρα προστασίας από κατολισθήσεις που προβλέπουν το κλείσιμο των λιμανιών Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Σημειώνεται πως η Σαντορίνη είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, υποδεχόμενη περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες.
... και στο ΑΕΠ της χώρας
Η συνεισφορά της Σαντορίνης στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει ακόμη και τα 6 δισ. ή το 2,5%, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να είναι ζοφερές, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα κρατήσει η σμηνοσειρά των σεισμών, άρα και η τουριστική απραγία του νησιού.
Διότι η συμβολή της Σαντορίνης στο ελληνικό ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στον τουρισμό, καθώς το νησί προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Με βάση τα στοιχεία του 2023, η Σαντορίνη υποδέχθηκε γύρω στους 1,3 εκατ. επιβάτες από κρουαζιέρες, αποφέροντας έσοδα 436.418 ευρώ μόνο από τα τέλη των επιβατών, μια επίδοση που είναι πολύ υψηλότερη αν προσμετρήσει κανείς τα έσοδα από καταλύματα και εστίαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα στοιχεία του 2024 ακόμη δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο τα έσοδα της Σαντορίνης το γ΄ τρίμηνο του 2024 ανήλθαν συνολικά σε 108,2 εκατ. ευρώ από την εστίαση και 267,5 εκατ. ευρώ από τα καταλύματα.
www.bankingnews.gr
Οι έλεγχοι στα κτήρια της Σαντορίνης για τη στατικότητα συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς ενώ έκλεισαν δυο ακόμη δρόμοι: ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας και – για τα οχήματα άνω των 12 μέτρων και άνω των 45 τόνων – ο επαρχιακός δρόμος του όρμου Αθηνιού – Φηρών- Περίσσας.
«Οπωσδήποτε υπάρχει μια γενική ανησυχία, δεν μπορούμε να το κρύψουμε με κανέναν τρόπο», τόνισε ο καθηγητής Αντισεισµικής Τεχνολογίας και ιδρυτής του αντίστοιχου Εργαστηρίου στο Πολυτεχνείο, Παναγιώτης Καρύδης για τους σεισμούς στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, μιλώντας στο MEGA και στο Action24.
Πρόσθεσε ότι «αυτοί οι σεισμοί αθροιστικά δημιουργούν πρόβλημα στις κατασκευές γιατί επηρεάζουν τις κατασκευές διαμέσου του εδάφους.
Το έδαφος είναι μαλακό, αμμώδες και απορροφά τους κραδασμούς – αυτό είναι για την κεντρική περιοχή που είναι περιορισμένο το έδαφος».
«Μπορεί να έχουμε κατολισθήσεις στο ”φρύδι” της Σαντορίνης»
«Στη Σαντορίνη έχουν γίνει πολλά με υποσκαφές και εκμετάλλευση του περιβάλλοντος μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο για τουριστικούς λόγους», επισήμανε και τόνισε πως,«ακόμα και χωρίς σεισμό, με αέρα και δυνατή βροχή, μπορεί να έχουμε κατολίσθηση στο “φρύδι” της Σαντορίνης».
«Σημαντικότερο όλων από ποια κατεύθυνση έρχεται και μας χτυπάει ο σεισμός.
Εάν γίνει ο σεισμός, από εκεί που μας τον δίνουν με το ‘6αρι’, θεωρώ ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες σε λίγες περιοχές ιδιαίτερα λόγω του εδάφους.
Ο σεισμός έρχεται βορειανατολικά από την Αμοργό και πλήττει τη Σαντορίνη.
Παίζει ρόλο και η διεύθυνση, από πού έρχεται ο σεισμός, γιατί λόγω αδράνειας των υλικών έχουμε την αντίδραση των υλικών στη διεύθυνση του σεισμού».
Αν ο σεισμός έρχεται στην Καλντέρα από τη θάλασσα, λόγω αδράνειας θα πέσουν όλα τα κτίσματα.
Αντιστρόφως αν έρθει από πίσω, από ανατολάς, θα έρθουν να στερεωθούν προς την πλευρά του βουνού».
Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, τα μέρη που δεν θα πρέπει να χτίζονται είναι τα επικίνδυνα «όχι από πλευράς κτηρίων, αλλά κυρίως από πλευράς συμπεριφοράς εδάφους.
Είναι μαλακό το έδαφος, έχει κινητότητα μεγάλη και επομένως μπορεί να κατολισθήσει και να πέσει προς την πλευρά της Καλντέρας.
Το είδαμε αυτό κάτω στο Κόκκινο Λιμανάκι».
«Καλύτερα όμως να γίνει ο σεισμός, να τελειώνουμε.
Δεν θα είναι τόσο τραγικός, δεν πέφτουν έτσι τα σπίτια
Ωστόσο όπως ο κ. Καρύδης εκτιμά, «αυτή η ανησυχία θεωρώ ότι πρέπει να έχει ένα πλαφόν.
«Προφανώς δημιουργείται πρόβλημα, φεύγει ο κόσμος και δημιουργείται όλη αυτή η αναστάτωση γιατί προφανώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στις κατασκευές σε περίπτωση σεισμού», ανέφερε ο καθηγητής, μιλώντας στο όσον αφορά την αντισεισμικότητα του νησιού.
Καταληκτικά ο καθηγητής κ. Καρύδης τόνισε, στην περίπτωση που είναι ελεύθερο το έδαφος, «μπορεί να φύγει από κάποια πλευρά, έχουμε παραμορφώσεις και κατολισθήσεις» που θα επηρεάσουν τμήματα του εδάφους.
Περισσότερο επίφοβες κάποιες περιοχές από άλλες
Ο Παναγιώτης Πομώνης, καθηγητής ορυκτολογίας και πετρολογίας αναφέρθηκε στις κατολισθήσεις καθώς και σε ορισμένες περιοχές στη Καλντέρα, μιλώντας στο Action 24.
«Κάποιες περιοχές είναι επίφοβες» είπε χαρακτηριστικά για σημεία της Καλντέρας, ενώ τέλος τόνισε πως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και στην Οία.
Ωστόσο καθησυχαστικός παρουσιάστηκε για τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί.
«Η Πολιτεία είναι στο σωστό δρόμο για τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει», κατέληξε ο καθηγητής.
ΕΚΠΑ: Πάνω από 90 σεισμοί στις 6 Φεβρουαρίου στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού
Παρότι συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ ≥ 4.0, στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M ≥ 4.0 και 5 με Μ ≥ 4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 8.900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6.900 με μεγέθη Μ ≥ 1.0.
Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M ≥ 4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα.
Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M ≥ 1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ ≥ 4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ ≥ 4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών.
BBC: Οι τουρίστες φεύγουν, αλλά οι ανθεκτικοί ντόπιοι παραμένουν στη Σαντορίνη - «Θα βγούμε από αυτό πιο δυνατοί»
Μια ήρεμη καλοκαιρινή μέρα στη Σαντορίνη τον Ιούλιο του 1956, η γη στράφηκε εναντίον των κατοίκων της, σημειώνει το BBC.
«Θυμάμαι το σκύλο και το πουλί μας να συμπεριφέρονται περίεργα.
Τότε, χτύπησε ο σεισμός», θυμάται η 83χρονη Ειρήνη Μινδρινού, με τη φωνή της σταθερή αλλά απόμακρη.
«Το σπίτι άνοιξε πριν κλείσει ξανά.
Μέσα από τη ρωγμή στη στέγη, μπορούσα να δω τον ουρανό».
Ο σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε μεταξύ της Σαντορίνης και του κοντινού νησιού της Αμοργού, κατέστρεψε μεγάλο μέρος του νησιού, και ένας ισχυρός μετασεισμός 12 λεπτά αργότερα αποτελείωσε ό,τι ελάχιστο είχε απομείνει.
Πενήντα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Το νησί, που τότε ήταν απλώς ένα ήσυχο ψαροχώρι, σημαδεύτηκε και οι κάτοικοί του τράπηκαν σε φυγή.
Σήμερα, τονίζει το BBC, είναι πολύ διαφορετική και αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας - αλλά αυτή την εβδομάδα εκτυλίχθηκε μια άλλη μαζική έξοδος.
Οι δονήσεις που είχαν ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024 μετατράπηκαν σε κανονικούς σεισμούς, μερικοί από τους οποίους ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ, ταρακουνώντας τα σπίτια και αναστατώνοντας τους κατοίκους του νησιού. Οικογένειες έσπευσαν να φύγουν αεροπορικώς και δια θαλάσσης, αναζητώντας απεγνωσμένα ανάπαυλα καθώς το έδαφος έτρεμε για ακόμη μια φορά.
Αλλά δεν φεύγουν όλοι, προσθέτει το BBC.
Αυτοί που παραμένουν επιδεικνύουν ένα μείγμα θάρρους, αναγκαιότητας και βαθιάς σύνδεσης με το νησί.
Υπομένουν άγρυπνες νύχτες, στοιχειωμένοι από τις αναμνήσεις του παρελθόντος και το τρομακτικό άγνωστο του τι πρόκειται να συμβεί.
Πλήγμα στον τουρισμό...
Μια πρώτη συνέπεια αυτής της αβεβαιότητας είναι η Σαντορίνη να δεχθεί και το πρώτο πλήγμα όσον αφορά τη βασική πηγή εσόδων της, τον τουρισμό, καθώς το κρουαζιερόπλοιο «VIKING STAR» που επρόκειτο να ανοίξει φέτος την τουριστική σεζόν στο νησί, άλλαξε πορεία και θα προσεγγίσει τα Χανιά.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην εξέλιξη του φαινομένου, καθώς από τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένο να δέσουν στο νησί τουλάχιστον 10 κρουαζιερόπλοια, αν και παραμένει ερωτηματικό το που ακριβώς θα δένουν αυτά τα πλοία, ιδιαίτερα αν συνεχιστούν τα μέτρα προστασίας από κατολισθήσεις που προβλέπουν το κλείσιμο των λιμανιών Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Σημειώνεται πως η Σαντορίνη είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, υποδεχόμενη περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες.
... και στο ΑΕΠ της χώρας
Η συνεισφορά της Σαντορίνης στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει ακόμη και τα 6 δισ. ή το 2,5%, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να είναι ζοφερές, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα κρατήσει η σμηνοσειρά των σεισμών, άρα και η τουριστική απραγία του νησιού.
Διότι η συμβολή της Σαντορίνης στο ελληνικό ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στον τουρισμό, καθώς το νησί προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Με βάση τα στοιχεία του 2023, η Σαντορίνη υποδέχθηκε γύρω στους 1,3 εκατ. επιβάτες από κρουαζιέρες, αποφέροντας έσοδα 436.418 ευρώ μόνο από τα τέλη των επιβατών, μια επίδοση που είναι πολύ υψηλότερη αν προσμετρήσει κανείς τα έσοδα από καταλύματα και εστίαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα στοιχεία του 2024 ακόμη δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο τα έσοδα της Σαντορίνης το γ΄ τρίμηνο του 2024 ανήλθαν συνολικά σε 108,2 εκατ. ευρώ από την εστίαση και 267,5 εκατ. ευρώ από τα καταλύματα.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.